Det har varit en kall vår och ett snigelår men om man inte ger sig så blir det resultat till slut i alla fall. Fyra gånger har vi sått om rödbetor och morötter för att sniglarna ätit upp dem och 90 % av grönkålen är utsatt igen då nio av tio plantor blev snigelmat.

Det värsta med detta är inte att det har tagit tid att så och plantera om utan att de större plantorna i bädden skuggar de mindre så tillväxten blir dålig. Det innebär också att vi inte kan skörda en bädd från ena änden och så i nytt eller plantera utan måste gallringsskörda då bäddarna innehåller fyra generationer plantor.

Nog med gnäll 🙂 Det blir trots allt skörd.

Nyzeeländsk spenat är en favorit. Sniglarna gillar den inte och när man skördar de största bladen så växer det ut nya. Det enda tråkiga med denna grönsak är att skörda den men en halv bädd räcker för att fylla våra försäljningsbehov.

Zucchinin börjar producera så smått. Den skördar vi två gånger i veckan för att de inte ska bli för stora. Snart kommer vi ha mer än vad vi kan göra åt men än så länge tar de slut vid varje försäljningstillfälle. Trevliga plantor som ser stora och fina ut.

Persiljan skördar vi också om och om igen. När man skurit av en planta så växer den upp igen. Persilja är det inte någon jätteåtgång på men snart börjar några av våra kunder frysa in persilja för vintern och då får man vara beredd för då går det åt hinkvis.

Sallat sår vi om flera gånger i en bädd. Eftersom våren var så kall så blir det nog bara två skördar per bädd mot normala tre men det räcker ändå till i år. Vi odlar tre olika sorters huvudsallat och isbergssallat. Isbergssallaten är vi inte så nöjda med i år. Vi har bytt sort och ska nog byta tillbaka för huvudena blir små. Sniglarna föredrar isbergssallat framför andra sallater så vi får se det som fångstgröda.

Löken är fantastiskt fin. Vi har gödslat lökbäddarna bättre i år än tidigare vilket gör att vi har stora, fina, friska lökar. Två bäddar är skördade och ligger på tork. Lök är populärt bland våra kunder och vi säljer mycket både som knipplök och torkad lök. Vi börjar mer och mer gilla lagringsgrönsaker som gör att vi kan ha grönsaker till försäljning långt in på hösten.

Kålrabbi odlar vi för första gången. Väldigt goda men inte lika lättsålda. Vet inte om vi ska fortsätta med denna grönsak eftersom det är svårt att få plats med all kål vi vill odla. Salladskål, kålrabbi, spetskål och majrova är redan slutskördade och vi har sått om salladskål och spetskål och planterat in grönkål i en av bäddarna också. En bädd tidig vitkål är också slutskördad men den sena vitkålen behöver flera veckor till innan den är klar.

Vi säljer mycket grönsaker i kassar på REKO-ring Alingsås. Vi har utlämning varje vecka så här under säsong. Ojämna veckor är det inte jättemycket försäljning för då är säljarna färre eftersom det är utlämning i Borås samtidigt. Jämna veckor får vi massor av beställningar och har varit tvungna att sätta stopp. Vill man välja grönsaker själv och inte få en färdigpackad kasse så är det bättre att komma upp till Nolbygårds Matmarknad på lördagar mellan 10-14. Då har vi fullt utbud.

Så här kan det se ut i vår gårdsbutik en vanlig dag. Här lägger vi ut lite grönsaker som folk kan plocka av och lägga pengar i en burk. De flesta kommer för våra ägg men allt fler köper också med sig grönsaker. Oftast är det inte så här fullt men något finns det alltid.

På fredagarna är gårdsbutiken bemannad mellan 15-18. Då har vi fullt sortiment av allt som är skördeklart. Då är det inte lika stressigt som på Nolbygård eller på REKO så då har vi tid att svara på odlingsfrågor och tillagningsfrågor. Vill man så kan man också gå runt och titta på djuren, grönsaksodlingen och skogsträdgården. Välkomna hit!