Idag var det dags för arbetsdag nummer tre inom projektet ”Gårdssamverkan och mobilt musteri”. Den här gången stod David och Frida som värdar och vi samlades för fika och genomgång klockan 10 i morse. Vi var något färre än vanligt eftersom flera medlemmar i nätverket är på semester. Jonas kunde inte heller följa med eftersom han i går eftermiddag, med kraft, körde huvudet i en bjälke som jag monterat för lågt. Han blev golvad av smällen och har ont i nacke och huvud. Det blev en vilodag för honom helt enkelt. (Ingen fara med honom dock)

Huvuduppgiften för arbetsdagen var att tömma och ta bort ett ”golv” i ladan. Golv är lite väl mycket sagt eftersom det bestod av ett lappverk av olika brädor som lagts omlott lite hur som helst. Inte en enda bräda var fastspikad och brädorna låg på lösa regler som ibland gick utanför bjälkarna en bra bit. Det kändes inte helt stabilt att gå på så vi fick ta det väldigt försiktigt eftersom det var högt upp. Ovanpå ”golvet” låg diverse fynd blandat med gammal halm. Vi började med att ösa ner all halm i en kärra som David körde in med traktorn. I halmen hittade vi gamla brev, tidningar från 40-talet, tänger, skrot och annat intressant. Det dammade rätt rejält så vi fick ha ansiktsmasker på oss. När all halm var nere började vi slänga ner brädor och annan bråte som vi sedan sorterade upp i högar utomhus. Vi hann även börja regla upp för ett mer seriöst golv. Det hela var ett perfekt jobb för grannsamverkan. Dels drar man sig för att påbörja så stora jobb själv och dels så behöver man vara flera för att komma på de bästa lösningarna och för att hantera tunga regler högt upp. Allt gick bra och ingen trillade ner. Det ska bli trevligt att komma tillbaka till Edshult och få se det färdiga golvet.

En annan grupp hamlade en alm så att fåren får torkade löv till vintern. De hade betydligt bättre utsikt än vi som jobbade i ladan. Edshult ligger fantastiskt vackert, högt över sjön Färgen. Att hamla träd är en trevlig syssla även om det är rätt så jobbigt att såga ner grenar.

En av de bästa sakerna med gårdssamverkan är mat- och fikapauserna. Då får man nya idéer och tankar och det är trevligt att träffa människor med liknande intressen som vi. Vi sporrar varandra och vågar förhoppningsvis pröva nya idéer. Vi gör inte saker på samma sätt och just därför är det spännande att komma hem till varandra och se olika lösningar. Det finns mycket kunskap i gruppen och man kan få tips och råd om det mesta som hör gårdslivet till. Att jobba ihop är ett bra sätt att umgås och varje träff i projektet ger mersmak.

Projektet Gårdssamverkan och mobilt musteri har fått stöd ur EU:s jordbruksfond via Leader Göteborgs insjörike. Projektet drivs av Studiefrämjandet i Alingsås.