Fårbrottning

Idag hade vi behövt en vallhund. Vanligtvis flyttar vi fåren med hjälp av en hink spannmål. I år har de fått gå på storbete vilket betyder att vi inte flyttat dem så mycket vilket i sin tur gör att lammen inte är vana vid att följa en hink. Vi upptäckte i veckan att fåren hade löss. Det är tydligen väldigt vanligt. Vi har inte märkt att de har kliat sig något speciellt men när vi upptäckte lössen så var det bara att fånga in alla 27 och behandla dem. Så var i alla fall tanken. Vi gick ut i hagen i morse och hittade hälften av fåren som vi ledde in i en fålla med hjälp av hinken. Lammen följer inte hinken men de följer tackorna. Det gick bra och lugnt. Sedan började vi behandla. Guillaume var som tur med så vi var tre. Vi fångade in ett får i taget ledde ut dem genom grinden och spände fast dem i vår nybyggda klippstol. Den fungerade kanonbra. Skönt när fåren sitter fast så man har alla tillgängliga händer till behandling och infångande av får. Sedan delade vi på pälsen efter ryggen och applicerade lusmedel med hjälp av en spruta. Därefter släpptes fåren in i en ny fålla med friskt bete. Till en början gick det väldigt bra men när vi behandlat större delen av dem vi fångat in blev det oro bland dem som var kvar. Det hela övergick mer och mer till fårbrottning. Till slut sprang de helt enkelt igenom eltråden och rymde tillbaka in i den gamla hagen. Vi lät dem vara och tog en kaffepaus innan vi gick med hinken och hämtade resten av fåren. Behandlingen tar tid. När vi behandlat alla utom rymmarna försökte vi valla in dem själva men de blev bara rädda så vi gav till slut upp. Hade vi haft en vallhund hade vi inte haft problem alls. Detta är första gången vi riktigt saknat en hund. Vi kunde ju inte ha de fem rymmarlammen gående kvar ute i hagen själva för då hade de hoppat in till de andra. Vi vill inte att de ska lära sig att det är bra att gå igenom stängsel. Vi öppnade helt enkelt upp så de fick gå in till de andra. Nu har vi fem lamm kvar att behandla men tiden vi hade till vårt förfogande rann ut så vi får föröka få fatt i dem i morgon kväll. Fredagsnöje på landet.

6 kommentarer

 1. Agneta Boström Ask

  Du milda vad ni sliter!😀😀

  • Ylva Lundin

   Jo, just nu toppar det lite eftersom vi är utan wwoofare för tillfället. Men idag kom Milú som en räddande ängel och hjälpte till med skörden så det känns ganska bra ändå.

 2. Jan Simon

  Just saying 🙂

  • Ylva Lundin

   Jo, jo, men vi får vänta tills vi har råd…

 3. Kurt

  Det hade också varit lättare om den större hagen hade varit avdelad i mindre delar i stället. Då kan man också minska på parasittrycket och de kan oftare erbjudas nytt bete, i stället för att de själva går i hela hagen och tar bort all favoritmat.

  • Ylva Lundin

   De har i år gått ihop med grannens kor. Förra året flyttade vi runt dem. Grannen som också har får har flyttat runt sina och det har inte hjälpt mot löss. Däremot har vi väldigt lågt parasittryck när det gäller inälvsparasiter. Nästa år ska korna inte gå ihop med fåren och då kommer vi att dela in hagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑