Äntligen var det vår tur att ha arbetsdag. Det är en av de bästa arbetsdagarna på året. Trevliga och kunniga människor som kommer för att hjälpa till så vi verkligen får en skjuts framåt på gården. Idag har vi varit 14 personer som delade upp oss i två arbetslag. Det ena gänget reste växthusstommen och det andra gänget byggde staket för att rama in de nya grönsakskvarteren.

Vi börjar alltid alla arbetsdagar med fika. Idag var det många som inte hade träffat varandra förut så vi fick även köra en presentationsrunda.

Ju fler år vi håller på desto bättre blir arbetsdagarna. Nu för tiden är det inte bara vi som hittar på vår gård eftersom flera har varit här på arbetsdagar förut, varit här som wwoofare eller helt enkelt varit här och hjälpt till någon dag. Det gör det hela mycket lättare då fler vet var man hämtar verktyg och annat som behövs. ’

Växthusgänget fick starta med att köra fram alla delar som legat förvarade på vår uteplats.

Staketgänget fick börja med att slå ner höga stolpar eftersom växthusgänget också behövde stegar så vi fick bara ha dem i början av arbetsdagen.

Eftersom staketet ska skydda grönsakerna från älgar, hjortar, rådjur, hönor, ankor, katter, harar, vildsvin och sniglar så är det mycket som ska till. Höga stolpar behövs för att hålla uppe nät som är för rådjur och älg.

Stolparna är av ek liksom de korta fästpinnarna. Det håller länge och är bra när de ska köras ner i marken. Längst med hela sidan så satte vi fast egensågade furubrädor. Ek hade varit optimalt men det blir alldeles för dyrt. Brädorna fästes på utsidan av stolparna. Där är det sedan tänkt att vi ska fästa två stycken 24 volts trådar för att ta död på mördarsniglar.

Under tiden hade växthusgänget lagt ut och satt fast bottenramen och rest de första bågarna.

Sedan var det dags för lunch i trädgården. Det fanns mörka moln på himlen men regnet höll sig borta.

Växthusgruppen fortsatte att sätta samman och resa båge efter båge.

Vi fick tips häromdagen på att göra något för att hindra ogräs att ta sig in i växthuset från sidan och för att underlätta rensning av ogräs vid bågens nederkant. Därför har vi lagt ut en remsa plast som ska fästas på insidan i en bräda som går att rensa mot. På utsidan kommer växthusets plast att grävas ner så där kommer plastremsan att ansluta till den och gör därmed att vi inte behöver rensa något ogräs där heller. Så är i alla fall tanken.

Den yngste deltagaren kanske inte bidrog så mycket till arbetet men å andra sidan hindrade han inte så mycket heller.

Bågarna var inte alltid helt lätta att få ihop då skarvarna kärvade en del. Det är ett begagnat växthus som varit uppsatt åtminstone två gånger förut. Det är inte något större fel på det men det är inte nytt och det kan påverka.

Andra gänget bar ner virke till staketet. En sak som vi lärt oss under alla arbetsdagar är att man inte ska räkna med att få så mycket gjort själv. Därför är det bra om någon annan än gårdsvärdarna har lite ansvar för de olika stationerna. Det gör också att om man själv går iväg för att fixa lunch så har det hänt massor när man kommer tillbaka.

Snören markerade linjen och alla stolparna slogs ner redan innan lunch.

Brädor las ut och fästes och sedan är det viktigt att det inte är några hålor under brädorna där sniglarna kan ta sig in.

Från stängslingsytan kunde man se hur båge efter båge kom på plats.

Dagen avslutades med ytterligare fika men sedan var det några som ville stanna kvar och jobba en stund till. Det innebar att alla bågar utom fem kom på plats. Vi saknade några bultar så de måste skaffas innan vi kan sätta upp resten. Alla stolpar och alla brädor till staketet kom också på plats och nätet är uppsatt på två av tre sidor. Alla grindar är också klara och ska bara sättas på rätt plats men allt som är kvar känns som småfix i förhållande till utgångsläget för dagen. Tack Maria, Magnus, Karl, Åsa, Görgen, Jenny, Pontus, Robert, Mimmi, Mattias, Milú, Klara, Ismael och Ivar.