I söndags var det dags. En gång om året måste jag städa i förodlingskammaren. Under odlingssäsongen, när förodlingskammaren inte längre används, blir där stökigare och stökigare. Då hinner man ofta bara öppna dörren och i princip slänga in saker. Det gör att allt är ett enda kaos när vintern kommer. Då stänger jag dörren till rummet och försöker glömma bort eländet. Förra året var det så rörigt och ångestfyllt så Sara fick komma och hjälpa mig. I år tänkte jag att jag skulle försöka mig på att klara uppdraget själv. Jord, krukor, tomma fröpåsar, pinnar, redskap, vattenkannor och annat ligger huller om buller och det är svårt att komma fram. Det fanns en plan att jag skulle diska alla krukor i år för att försöka komma till rätta med sorgmyggorna som jag hade stora problem med förra året. Jag började att diska några som jag sått koriander och basilika inomhus men det hade ingen effekt för jag fick sorgmyggor direkt. Därför struntar jag i det projektet och får försöka bekämpa sorgmyggorna med nematoder istället.

Förra året lånade vi lampor av Sara men de avgav så mycket värme så det blev för varmt i rummet. I år har vi investerat i en ny ljusramp med åtta stycken T5 lysrör. Städningen avslutades med att vi hängde upp den. 

Vi kan välja om alla ska vara tända eller om mitt- eller sidorören ska lysa.

Enligt förpackningen ska rampen ge 33 000 lumen. Det låter mycket och det är också ganska ljust under den. T5-lysrören heter så för att de är 5/8 tum i diameter. I Europa är det tänkt att de ska heta T16 (som i 16 mm), men det har inte slagit igenom. Rören är på 54 Watt vardera, dvs 432 Watt tillsammans. De är betydligt effektivare än traditionella lysrör och de flimrar inte heller.När jag skulle länka till förra årets blogginlägg om städningen såg jag att den gjordes den 8 februari. I år blev den till och med klart två dagar tidigare än förra året. Det går framåt. 🙂