Broccoli

Sist vi odlade broccoli och blomkål var på vår koloni för två år sedan. Då försökte vi odla under fiberduk för att klara oss undan kålfjärilar. Täckta bäddar är väldigt mycket svårare att hålla efter så ogräset frodades och kålfjärilarna tog sig in i alla fall. Det hela blev helt misslyckat och vi fick inte någon skörd alls. P1100701Grönkål däremot har vi odlat utan att täcka och lyckats bra med i flera år. Av grönkålen gör vi soppa, grönkålschips, pajer och kanske framför allt den halländska traditionella långkålen till jul. På senare tid har vi också gjort mycket sallad på rå grönkål som vi tycker är jättegott.

I år planterade vi både grönkål, blomkål och broccoli på harvad kvickrotsåker. Vi harvade flera gånger för att försvaga kvickroten och täckte sedan med majsstärkelseduk som vi planterade ut förodlade kolplantor i. Det har inte stoppat kvickroten men kålplantorna fick försprång så de har tagit sig fint. Problemet är att det är svårt att rensa kvickroten då duken går sönder när man drar upp den. Kålen verkar trivas trots kvickroten så det får vara. P1100700Vi har inte heller brytt oss om att täcka med fiberduk. Vi har haft påhälsning av kolfjäril men kollar av plantorna varje dag och tar död på de larver som finns. Det har gjort att vi bara har haft angrepp på två plantor.

Grönkålen har gett minst 15 kilo redan och broccolin har vi skördat många stora huvuden av. P1100699När man skurit av det stora huvudet på en broccoliplanta så börjar det växa ut sidoskott. Små fina minibuketter som är lätta att skörda med kniv. Det är dessa sidoskott som man köper när man köper fryst broccoli i påse. Idag plockade vi av en massa sådana sidoskott som vi förvällde och frös in. Någon gång när vi får tid ska vi även testa att göra dolmar av bladen. Det känns bra när man kan använda så mycket som möjligt av plantorna och bladen är jättefina.

2 kommentarer

  1. Pella

    FINA! Sniglarna tog all min grönkål. Nu har jag just satt andra omgången broccoli i växthuset #frisktvågat

    • Ylva Lundin

      Grannen har massor med sniglar men vi har bara haft några enstaka. Förmodligen mycket tack vare att Agneta och Anni-Frid går intill grönsakerna. Till nästa år ska vi försöka få till ett snigelstaket ifall invasionen bara är en säsong bort. Kul med växthus. Jag är väldigt avundsjuk på ert. Inser att man skulle kunna odla väldigt mycket mer men framför allt väldigt mycket längre om man hade växthus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑