Drömmar och planer

Högsäsongen är över och arbetsbördan är plötsligt mindre. Det känns väldigt skönt men samtidigt innebär det att tankarna på alla möjligheter som finns på en gård börjar snurra i huvudet. Det är farligt att sitta ner. p1180281Det finns så mycket roligt vi kan göra. Vi tänkte dela med oss av lite planer och drömmar. En del kommer aldrig att genomföras eftersom planer ändras ju mer erfarenhet vi får. En del kommer aldrig bli av för att vi inte kommer att ha råd eller tid – men utan drömmar så skulle inget bli av.

Energi:
Solceller för elproduktion: Vi har många tak i rätt läge och skulle kunna installera solceller som täcker hela vårt årsbehov av el även om vi kör elbil. Det skulle kännas väldigt bra att producera el själv och minska behovet av kolkrafteldning på kontinenten.

Batteripack: Genom att kunna ladda batterier när solcellerna producerar mycket el så kan man minska sin elförbrukning från nätet ytterligare. Ett batteripack med rätt storlek skulle kunna försörja oss med el på nätterna under sommaren. Det skulle också kunna användas till att hjälpa till med el när vi har hög förbrukning. Det skulle minska effektavgiften som i nuläget kostar mer än själva elen.

Ackumulatortank för varmvatten: Vi har installerat en vattenmantlad köksspis som inte är igång eftersom vi ännu inte har köpt någon ackumulatortank för att lagra varmvatten. Om vi skulle elda i den utan vatten så skulle den gå sönder. Vi vill ha en tank med solslinga så att vi kan koppla in både vedspis och solpaneler på taket. Idag värmer vi vatten med el. När vi flyttade in fanns vattenburen värme i alla element och de värms med ved, men varmvattenberedarna är kopplade till el vilket gör att vi inte behöver elda för varmvatten på sommaren.

Solvärme för varmvattenproduktion: Paneler för varmvattenproduktion på taket känns givet som komplement. Då kan vi elda i köksspisen på vintern för varmvatten och mys, men slipper elda på sommaren då solen skiner. Dessutom kan vi duscha så mycket vi vill när solen värmer vattnet.

Kakelugn. Vi har en kakelugn i bruk av de tre som finns i huset. Det är en fyrkantig kakelugn i vardagsrummet. Eftersom vi har flyttat sovrummet så finns det anledning att restaurera en av de runda kakelugnarna också, den som är i gästrummet. Det skulle ge bättre värme vid elavbrott. Kanske skulle vi då passa på att installera en insats i öppna spisen i arbetsrummet. En insats har högre effekt och ger snabbare värme än en kakelugn. Å andra sidan värmer den inte under resten av natten som kakelugnar gör.

Odling:
Frukt och bärodling. Vi har beställt äpple- och päronträd som kommer till våren. De ska bli del av en framtida frukt och bärodling. Den vill vi utveckla men vi vet inte riktigt hur än. Vi tänker mångfald både när det gäller träd och buskar. Det svåra är nog att planera så att fruktträden blir lättskötta när det gäller ogräs och gödning.

Skogsträdgården: Fler träd och buskar men framför allt vill vi utveckla markskiktet med perenna grönsaker och marktäckare.

Grönsakerna: Fyra skiften färdiga med 24 bäddar i varje och därutöver fyra skiften på åkern med potatis, morötter, lök och kål.

Växthus: Vi vill ha ett STORT växthus med murad norrsida. I den sidan vill vi ha en eldstad av något slag så vi kan stödvärma vid tillfällig frost. Det ska vara en tung eldstad som avger mild värme under ganska lång tid. I växthuset vill vi odla tomater, gurka och paprika men också ha några träd och buskar som är extra värmekrävande.

Biokol: Någonstans, kanske norrsidan i växthuset, skulle kunna innehålla en biokolsanläggning. Där vill vi tillverka biokol av rester från skogen som vi kan gräva ner i bäddarna för att gynna mikrolivet. Det skulle dessutom ge grillkol som bonus, och värme till växthuset. Om det är möjligt med den här kombinationen så skulle vi bara kola när växthuset behöver värme.

Byggnader:
Bastu: Vi har en vagn på gång där vi vill inreda en bastu. Utanför bastun vill vi bygga en utomhusdusch. Det är skönt att kunna duscha av sig efter bastun.

Mobilt hönshus: Husvagnen som ska byggas om är redan på plats så detta projekt ligger inte långt bort i tiden. Det ger oss möjlighet att ha dubbla flockar hönor under sommarhalvåret och sedan en flock under vintern. Att inreda en vagn gör också att man kan flytta runt hönorna till nya beten.

Tillagningskök: Det finns många regler när man ska förädla livsmedel för försäljning. Det är svårt att få tillstånd att göra det i sitt eget kök mer än vid enstaka tillfällen. Vill vi få gården att gå runt ekonomiskt så är det ett viktigt tillskott med förädlade livsmedel som sylt, marmelad och saft.

Kylrum: Äpplen förvaras bäst vid noll grader. Vi har jordkällare men de är för varma. Ska man sälja äpplen under hela vintersäsongen är ett kylrum kanon att ha. Det kan också vara till hjälp vid grönsaksskörd. Då kan man skörda dagen innan en marknad och slippa gå upp så tidigt på morgonen.

Pub: Ovanför tillagningsköket har vi ett loft som är ganska ruttet. Det vill vi laga och sätta in fönster i. Sedan behöver vi bygga upp en vägg och inreda så vi får en gemensamhetslokal som går att använda sommartid. Där kan man ordna byapubbar, musikkvällar, samkväm och annat skojigt.

Grönsakspackningslinje: För att få hanteringen av grönsaker smidig behöver vi ha ett ställe nära odlingen där vi kan blada av och packa grönsaker. Det behöver vara under tak så man kan stå där både vid väldigt stark sol och vid regn. Det kan också användas för avhärdning av plantor som ska ut i landet på våren.

Marker:
Permanenta stängsel: Runt alla våra beten vill vi sätta upp permanenta elstängsel med ekstolpar och bra grindar så vi enkelt kan kan flytta runt fåren.

Skogsbeten: Vi vill restaurera de skogsbeten som funnits och som nu blivit ren skog. Det är de skogsskiften som är närmast gården. Där växer idag ekar som inte riktigt mår bra eftersom granar och tallar växer för nära. Fäller vi en del träd så kommer solen åt marken och gräset kan växa upp och ge beten åt djuren. När det är riktigt varmt på sommaren så tror vi det är bra för fåren att ha gott om träd att söka skugga under.

Vallar: Vi vill lägga om alla våra vallar med örter och andra växter som passar får. Inte så mycket rödklöver och inte så mycket grova gräs.

Damm: På vårt stora bete finns en hel del våta partier med mycket älggräs och veketåg. Där vill vi gräva ut en stor damm med en ö i. Vi kan inte plantera in fisk i våra två dammar eftersom vi har en stor population av vattensalamandrar. I en ny damm skulle vi kanske kunna plantera in fisk.

Huset:
Badrummet på bottenvåningen är dåligt ventilerat, litet och inte i speciellt gott skick. Vi tror att det finns flera dolda utrymmen under trappan och bakom skivorna mot köket. Kanske får vi förutom dusch, toalett och handfat plats med ett badkar. Badkar saknar vi. När man jobbar hårt med kroppen kan det vara väldigt skönt att krypa ner i ett bad och låta musklerna slappna av.

Skafferi: Vår tvättstuga är inrymd i en utbyggnad på vänster sida om huset. Där står också en frys och så finns där några garderober. Garderoberna sitter på norrväggen och det skulle kunna gå att dela av utrymmet så att norra delen blir ett kallskafferi. Ju mer vi bor på gården desto större känns behovet av ett kallskafferi. Vi har visserligen jordkällare men vi saknar ändå vårt ”gå-in-skafferi” som vi byggde i vårt radhus. Där kan man ha alla burkar sylt, inläggningar, saft, marmelad samt förråd av torrvaror och annat. Vi har ett väldigt litet kyl så ett skafferi skulle underlätta.

Varje normal människa inser att listan ovan är helt orimlig. Hur skulle vi kunna ha råd med alla investeringar och framför allt hur skulle vi kunna ha tid att genomföra allt? Men vi kanske inte är helt normala människor för någonstans inom oss så känns det som rimliga planer mer än ouppnåeliga drömmar. Vi får se om tio år. Då ska vi plocka fram den här listan och kolla.

 

 

 

 

9 kommentarer

 1. Kurt

  Det är nog inte lätt att producera biokol i mindre skala på ett miljövänligt sätt. Det bildas ju metangas vid ofullständig förbränning av ved s.k torrdestillation

  • Ylva Lundin

   Tack för kommentar Kurt. Det är alltid trevligt när någon kommenterar. Nej – lätt är det nog inte – men intressant. Vi tittar på detta och ser om det finns vägar men än så länge har vi inte några svar. Vi behöver binda kol och biokol är ett sätt att återföra kol. Projektet ligger dock långt fram så vi får sätta oss in i det ordentligt.

 2. Stina Nordlander

  Det är spännande att följa ert liv! Det är också intressant att få höra om era drömmar! Jag gillade festloftet och växthusidén bäst, men även campande hönor och får som betar i ekskog!

  • Ylva Lundin

   Tack Stina!
   Festloft är något som varje gård borde ha 🙂

 3. Anneli Lärnefjord

  Håller helt med Stina , fantastiskt roligt spännande och mycket intressant att följa er på gården! Härligt med drömmar☺️Hoppas de går i uppfyllelse! Heja er!

  • Ylva Lundin

   Tack Anneli, Kul att du tittar in. Drömmar måste man ha 🙂

 4. Christina

  Tak for at dele jeres drømme og planer! Som du nok allerede har gættet, så er vores liste over drømme og planer mindst lige så lang. 😉
  Et spørgsmål: Hvorfor overvejer I slet ikke jordvarme/bergvarme? Vi opvarmer med en blanding af el og ved, og har store moralske skrupler over at brænde så meget ved af! Jeg vil meget hellere have, at kulstoffet i træet bliver ude i naturen, i stedet for at jeg brænder det af for at holde varmen, og så virker jordvarme/bergvarme som et interessant alternativ.

  • jonas

   Hej Christina!
   Vi fick resonera lite efter att ha läst din fråga. Vi kom inte fram till något enkelt eller självklart svar. Kanske är det så att vi eldar ved för att vi gillar biobränslen. Det är en hel del arbete men det mesta vi eldar är träddelar som blir över när vi fäller träd som ska bli virke eller pappersmassa. De överblivna grenarna blir ju koldioxid även om de ligger kvar i naturen även om det tar lite längre tid. En del hela träd blir också ved men då är det träd som vi gallrar bort för att andra träd ska få mer utrymme att växa på.
   Varför har vi ingen värmepump? Vårt största energibekymmer just nu är elförbrukningen. Trots att vi värmer huset med ved har vi för hög elförbrukning, vi tror att våra varmvattenberedare drar för mycket el. Det känns inte bra med en onödigt hög elförbrukning och vi vet inte om det bara är duschvatten eller om det är förluster någonstans. Därför kommer vi att gå över till sol på sommaren och ved på vintern som vi skrev om i inlägget.
   Man kan mycket väl tänka sig ett helt annat upplägg. Kanske skulle vi ha både sol, ved och någon sorts värmepump för att kunna välja energislag efter säsong, Det är dessutom resilient. Men det ligger, som så mycket annat, utanför vår budget just nu.

   Det finns ett skäl till. Det är bra att kunna värma huset även om elen inte finns tillgänglig. I nuläget kan vi inte värma huset eftersom cirkulationspumparna och pannans fläkt behöver el, men de är små förbrukare jämfört med en värmepump, så vi kan ganska enkelt driva dem från några batterier och en inverter. Det finns till och med färdiga kit för några tusenlappar med automatik som ser till att värmen fungerar trots att elen är borta.

   Som du märker så har vi inget bra svar, bara funderingar. Tack för en relevant fråga!

   • Christina

    Tusind tak! Gode overvejelser. Vi overvejer en kombination af ved, varmepumpe og sol også. Vi har ikke egen skov (kun en meget lille en!), og det vi får til overs ved fældning/gallring, vil vi meget hellere enten lade ligge til formuldning, lægge i hügelbädd eller flise til jordtäcke. Vi overvejer også at få bygget en masseovn op midt i huset, så det ved, vi brænder af, får en større virkning. Men da vi ikke er i huset altid, vil en varmepumpe reducere vores forbrug af el til opvarmning markant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑