Idag har vi haft god hjälp av årskurs fyra från Långareds skola. Vi började med att göra i ordning odlingsbäddar. Eleverna rensade bäddarna från ogräs. Det viktiga är att få bort allt ogräs som förökar sig via rötterna. Vi hittade både kvickrot, skräppor, revsmörblomma och maskros. Vi täckte gångarna runt omkring med tidningspapper och halm för att hålla ogräset borta. I varje bädds strödde eleverna ut två skopor stenmjöl för att tillföra viktiga mineraler. De kramade också sönder jordkokor för att det ska bli lättare för fröernas rötter att växa. Sedan jämnades bädden till och rader märktes ut för sådd. Vi anlade två morotsbäddar, fem bönbäddar, två rödbetsbäddar och i en bädd planterade eleverna Nyzeeländsk spenat. Det är mycket jobb innan man kan så. Några elever fick också pröva på bredgrepen som vi använder för att luckra jorden utan att behöva vända på den. Vi pratade om hur viktigt det är med maskar och vad man kan göra för att få många.

Efter hårt jobb var det dags att hälsa på fåren. De var rätt skygga så det var svårt för eleverna att få klappa dem. Till slut tog jag upp ett lamm så alla elever skulle ha fått klappa ett. Sedan hälsade vi på hönorna och gav dem lite mat. Hönorna verkade gilla uppmärksamheten men det är inte helt lätt att få tag på en så man kan få klappa.

Till lunch stekte vi korv på triangakök. Det smakade mycket bättre ute i skogsträdgården än vad det gör i skolans matsal trots att det var samma korvar. Efter lunch gick eleverna tillbaka till djuren. Som avslutning på dagen hälsade vi på kattungarna. Fem stycken små som just öppnat ögonen. Sedan planterade vi ett äppleträd i den äppellund som vi ska anlägga i morgon. Det blev ett melonäppleträd som så småningom ska få en skylt som berättar vilka som planterat trädet. I morgon ska ytterligare 75 träd i jorden.