Idag var det den första arbetsdagen inom projektet ”Gårdssamverkan och mobilt musteri”. Vi samlades på Östäng för att plantera äppleträd. För två och ett halvt år sedan beställde vi 125 äppleträd varav 75 anlände i år. Det är tre sorter ympade på svagväxande stammar så det kommer att bli låga träd som man kan plantera tätt. Sorterna är Åkerö, Holsteiner Cox och Ingrid Marie (men en röd variant som heter Karin Schneider). Alla sitter på en grundstam som heter B9. Den har små klena rötter vilket i sin tur ger ett litet träd, ca 35% av originalet. Mellan B9-roten och ädelveden med de olika sorterna är en dryg halvmeter som i sin tur är en egen sort, Summer Red.Efter mycket funderande valde vi att ha en och en halv meter mellan träden och två meter mellan raderna. Stammarna gör att det blir frukt redan första året och att de hamnar i lagom plockhöjd. Nackdelen är att stammarna är veka så de behöver stöd av en vajer för att inte ta illa vid sig vid kraftiga vindar eller stora skördar.
Vi grävde hål efter en linje. Grässvålen skalades av i en cirkel med diametern 80 cm. Sedan grävdes ett 40 cm stort hål i mitten. Det kläddes med sorknät och sedan lucker jord ovanpå det. Efter ett tag såg hela ytan ut som om en sorkkoloni flyttat in. I vissa hål stötte vi på oväntat motstånd i form av stora stenar. Med hjälp av stockar och spett fick vi upp dem ur groparna. Äppleträden som stått i blöt sedan igår hämtades i skottkärra. Vi började med 25 träd av sorten Åkerö. Träden är barrotade, dvs de står inte i jord i en kruka. Det tar mycket mindre plats att transportera dem liggande i buntar än att ha dem stående i krukor. De barrotade träden sattes ner. När jord skyfflats i hålet så att det nästan var uppe vid ytan så veks sorknätet in igen för att sedan täckas med ett tunt lager jord till. Vattning av träden är viktigt dels för att de ska etablera sig men också för att jorden ska fylla ut hålrum som vi kan ha missat. Efter vattning fick vi fylla på mer jord.
För långa rötter klipptes av så att de kan fortsätta att växa utåt. Viker man in rötter så riskerar man att de börjar växa runt istället för att breda ut sig. Långa rötter som hamnar i cirkel gör att trädet blir mindre stabilt och att det kan strypa sig själv efter några år. Mitt i arbetsdagen dök säsongens första wwoofare André upp och sattes genast i arbete med grävning och plantering. Skönt att ha många människor i arbete så det händer mer än vanligt. Samtidigt som alla hål grävdes så höll några på att slå ner stolpar i jorden för att fästa ett två meter högt viltstaket runt hela odlingen. Alla jobbade hårt så gemensam sopplunch var välbehövligt. När stängselstolparna slagits ner fästes en vajer högst upp. I den hängdes sedan viltnätet. Från början hade vi tänkt att bara använda en remsa i ena kanten av skiftet till fruktodling men efter en del mätande och dividerande beslutade vi oss för att stängsla in hela skiftet. Vi tänker att det är bättre att redan nu ha gott om plats ifall vi vill plantera fler träd hellre än att behöva stängsla om. I den instängslade delen tänker vi förutom äppleträd eventuellt sätta några bärbuskar. Hönsen ska få gå där också och hjälpa oss att hålla ohyra borta.
Förr bodde man ofta flera generationer på varje gård. Alla gårdar brukades och man kunde samla mycket folk när stora jobb skulle göras. Idag försöker många gårdsägare sköta allt själva ofta samtidigt som de lönearbetar samtidigt som de ska sköta gården. Vi behöver hitta nya vägar att få till samarbeten så att stora jobb inte blir övermäktiga. Alla gårdar borde ingå i en gårdssamverkan. Tack alla snälla människor som kom och hjälpte till idag. Så mycket som blev gjort!
Projektet Gårdssamverkan och mobilt musteri har fått stöd ur EU:s jordbruksfond via Leader Göteborgs insjörike. Projektet drivs av Studiefrämjandet i Alingsås.
Träden har vi köpt via Kirsten Jensen på länstyrelsen. Vi gjorde beställningen för drygt två år sedan. Totalt beställde vi 125 träd varav 75 levererades i år och resten nästa vår. Vi har inte fått fakturan än men det ska kosta ungefär 70 kr + moms per träd. Men då krävs att man beställer ett par år i förväg.
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
På bloggen idag reflekterar vi över vår lökodling. Lite nördigt inlägg för den som är intresserad av sådant. För att bli bättre på att odla så är reflektionerna nödvändiga och under säsongen hinns de sällan med ordentligt. Därför försöker vi ägna en del tid åt sådana reflektioner under vinterhalvåret.
#odla #lök #odlatillförsäljning #marketgardening
Såpskurning nummer fem enligt recept från @gysingebyggnadsvard av vårt nya furugolv i utrymmet mellan hallen och salen. Husets ordinarie planlösning är återställd och det känns fantastiskt bra. Mycket återstår men arbetet går framåt. Golvet behandlas inte på något annat sätt än med såpa och kallt vatten. Ska bli spännande att se hur det åldras.
#byggnadsvård #linoljesåpa
Nu har vi skrivit första inlägget av flera med odlingsreflektioner från 2024 på bloggen. Detta handlar om gurkväxter på friland. #odlingsreflektioner #gurkväxter #odlatillförsäljning #marketgardening
Vi har gått ner i varv och tagit jullov. 🧑🎄🎅Så här blir inte så många uppdateringar för tillfället men vi önskar alla där ute en God och Trevlig Jul och Gott Nytt År!
Idag och i morgon 14-15 december hittar ni oss i Gräfsnäs Slottspark. Det är sista julmarknaden för i år och vädret ser ut att vara med oss. Gräfsnäs slottspark är en mysig plats och den här helgen blir det tomteby, dans kring granen, marknad, food trucks och mycket mer. Väl värt ett besök. Passa på att göra en utflykt och samla på er lite julstämning! Vi bjuder på provsmak av vår goda äppelmust. Jämför kall som den är direkt ur bag-in-boxen eller varm som Jonas kokat med kanelstång på morgonen.
Välkomna!
Hur ser ett enveckaskrig, enveckassmitta, enveckasextremväder ut?
Läget är illa och befolkningen invaggas i falsk säkerhet om att några konserver och torrvaror kommer hjälpa vid kris eller krig.
På bloggen skriver vi ett något upprört inlägg om de mycket olika bilder av vad vi behöver göra för att öka vår livsmedelsberedskap som förmedlas i de två broschyrerna Om krisen eller kriget kommer - där den ena har undertiteln till Sveriges lantbruksföretagare.
#msb #livsmedelsberedskap #kris #krisberedskap #lokalproduceradmat
JULKLAPPSTIPS!
Köp gamla nummer av Åter eller varför inte en prenumernation!
Känner du någon som är intresserad av självhushållning/hantverk/mat som du inte vet vad du ska köpa i julklapp till? Vår favorittidning Åter är en klockren present. På tidningens webbsida kan du botanisera bland gamla nummer och se vilka artiklar som ingår i varje. Flera av dem går att beställa som papperstidningar.
En fördel med att prenumerera på Åter är också att du kan själv välja exakt vilken summa du ger bort. Den läggs som en pott och för varje nummer som skickas ut så minskas potten. Sedan får prenumeranten ett meddelande när de behöver fylla på sin pott för att få fler nummer eller så kan de välja att avsluta sin prenumeration.
Själv läser jag helst artiklar om timmerhus och stolpverksbygge just nu. Inte för att vi har planer på att bygga något men för att det är fascinerande. Artiklar om hur man gör ost läser jag också gärna men de omsätter jag i praktiken.
#åter #tidningenåter #alternativ #julklappstips #självhushållning #stolpverk #ost #timmerhus
Just nu består livet mest av julmarknader. Kommande helg blir det Nääs fabriker för Jonas och Vikaryds julmarknad för Ylva.
Julmarknaderna är viktiga för oss små producenter så vill ni ha småskalig matproduktion på landsbygden så åk till närmaste julmarknad oavsett var du bor och handla där istället för hos de stora kedjorna. När du gör det så hamnar en större del hos de lokala producenterna och dina inköp bidrar till att hålla verksamheter vid liv. Dessutom får du unika produkter som du kanske inte hittar i din vanliga affär. Dina inköp gör större skillnad för det lilla företaget än vad du kanske tror.
Själva har vi sålt slut på det mesta men vår goda äppelmust har vi gott om. Vill ni ha grönsaker så har Ylva med sig de sista vi har kvar till Vikaryd men Jonas kör uteslutande på äppelmust på Nääs. På båda ställena bjuder vi på varm äppelmust kokad med kanelstång. Välkomna förbi!
Hej. Var har ni köpt träden? Får man fråga vad dom kostade?
Hej!
Träden har vi köpt via Kirsten Jensen på länstyrelsen. Vi gjorde beställningen för drygt två år sedan. Totalt beställde vi 125 träd varav 75 levererades i år och resten nästa vår. Vi har inte fått fakturan än men det ska kosta ungefär 70 kr + moms per träd. Men då krävs att man beställer ett par år i förväg.
@Berra: Se http://ostangsgard.se/bra-kurs/