Idag var det den första arbetsdagen inom projektet ”Gårdssamverkan och mobilt musteri”. Vi samlades på Östäng för att plantera äppleträd. För två och ett halvt år sedan beställde vi 125 äppleträd varav 75 anlände i år. Det är tre sorter ympade på svagväxande stammar så det kommer att bli låga träd som man kan plantera tätt. Sorterna är Åkerö, Holsteiner Cox och Ingrid Marie (men en röd variant som heter Karin Schneider). Alla sitter på en grundstam som heter B9. Den har små klena rötter vilket i sin tur ger ett litet träd, ca 35% av originalet. Mellan B9-roten och ädelveden med de olika sorterna är en dryg halvmeter som i sin tur är en egen sort, Summer Red.Efter mycket funderande valde vi att ha en och en halv meter mellan träden och två meter mellan raderna. Stammarna gör att det blir frukt redan första året och att de hamnar i lagom plockhöjd. Nackdelen är att stammarna är veka så de behöver stöd av en vajer för att inte ta illa vid sig vid kraftiga vindar eller stora skördar.
Vi grävde hål efter en linje. Grässvålen skalades av i en cirkel med diametern 80 cm. Sedan grävdes ett 40 cm stort hål i mitten. Det kläddes med sorknät och sedan lucker jord ovanpå det. Efter ett tag såg hela ytan ut som om en sorkkoloni flyttat in. I vissa hål stötte vi på oväntat motstånd i form av stora stenar. Med hjälp av stockar och spett fick vi upp dem ur groparna. Äppleträden som stått i blöt sedan igår hämtades i skottkärra. Vi började med 25 träd av sorten Åkerö. Träden är barrotade, dvs de står inte i jord i en kruka. Det tar mycket mindre plats att transportera dem liggande i buntar än att ha dem stående i krukor. De barrotade träden sattes ner. När jord skyfflats i hålet så att det nästan var uppe vid ytan så veks sorknätet in igen för att sedan täckas med ett tunt lager jord till. Vattning av träden är viktigt dels för att de ska etablera sig men också för att jorden ska fylla ut hålrum som vi kan ha missat. Efter vattning fick vi fylla på mer jord.
För långa rötter klipptes av så att de kan fortsätta att växa utåt. Viker man in rötter så riskerar man att de börjar växa runt istället för att breda ut sig. Långa rötter som hamnar i cirkel gör att trädet blir mindre stabilt och att det kan strypa sig själv efter några år. Mitt i arbetsdagen dök säsongens första wwoofare André upp och sattes genast i arbete med grävning och plantering. Skönt att ha många människor i arbete så det händer mer än vanligt. Samtidigt som alla hål grävdes så höll några på att slå ner stolpar i jorden för att fästa ett två meter högt viltstaket runt hela odlingen. Alla jobbade hårt så gemensam sopplunch var välbehövligt. När stängselstolparna slagits ner fästes en vajer högst upp. I den hängdes sedan viltnätet. Från början hade vi tänkt att bara använda en remsa i ena kanten av skiftet till fruktodling men efter en del mätande och dividerande beslutade vi oss för att stängsla in hela skiftet. Vi tänker att det är bättre att redan nu ha gott om plats ifall vi vill plantera fler träd hellre än att behöva stängsla om. I den instängslade delen tänker vi förutom äppleträd eventuellt sätta några bärbuskar. Hönsen ska få gå där också och hjälpa oss att hålla ohyra borta.
Förr bodde man ofta flera generationer på varje gård. Alla gårdar brukades och man kunde samla mycket folk när stora jobb skulle göras. Idag försöker många gårdsägare sköta allt själva ofta samtidigt som de lönearbetar samtidigt som de ska sköta gården. Vi behöver hitta nya vägar att få till samarbeten så att stora jobb inte blir övermäktiga. Alla gårdar borde ingå i en gårdssamverkan. Tack alla snälla människor som kom och hjälpte till idag. Så mycket som blev gjort!
Projektet Gårdssamverkan och mobilt musteri har fått stöd ur EU:s jordbruksfond via Leader Göteborgs insjörike. Projektet drivs av Studiefrämjandet i Alingsås.
Träden har vi köpt via Kirsten Jensen på länstyrelsen. Vi gjorde beställningen för drygt två år sedan. Totalt beställde vi 125 träd varav 75 levererades i år och resten nästa vår. Vi har inte fått fakturan än men det ska kosta ungefär 70 kr + moms per träd. Men då krävs att man beställer ett par år i förväg.
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin här.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Med start 16 juni står vi på Alingsås matmarknad varje torsdag vid stora torget i Alingsås mellan 14:00 och 18:00. Välkomna!
Tack alla besökare som kom till vår gård i helgen. Det har varit många intressanta besökare och samtal. För er som inte lyckades ta er hit så får ni en liten överblick filmad av @flulundin eftersom vi inte fick fotat en enda bild under dagarna.
Tack till @upplevalingsas och övriga arrangörer som gjort ett bra jobb med att nå ut med arrangemanget.
Tack också till övriga deltagare. Så roligt att det finns så mycket intressant att se på landsbygden.
@bjuggagardens
@skattegardens_lantost
@ostangs_gard
@emmastradgard_svenskebo
@westerbobutik
@ullfarmen
@kaffekoppen.sollebrunn
@sh_naturochkultur
@lillajordbruket
@lammetochbonden
@alzoubi_farm
@asiengard_larjean
@kalstromsgard
@thaigronsaker
@wattlebrygghus
@seihinesmatkultur
Synd bara att vi själva inte kunde åka runt 😊
Nu är vi helt slut men väldigt nöjda och ska sjunka ner i soffan ett tag. 😊
#gårdssafari #lokalproduceradmat #livetpålandet
I helgen har vi öppen gård under gårdssafari längst väg 190. Välkomna att besöka växthusen, skogsträdgården, odlingarna och hälsa på djuren. Tackor och tacklamm kommer att gå i en hage vid gårdsplanen och de är väldigt sugna på att bli gosade med. Gårdsbutiken kommer att fyllas med grönsaker och Ylva och Jonas finns på plats för att svara på frågor om odling och allt annat som kan hända på en gård.
Filmat av @flulundin
Passa också på att besöka;
@skattegardens_lantost
@sh_naturochkultur
@lillahakansgarden
@emmastradgard_svenskebo
@westerbobutik
#brobackakaffestuga #upplevbrobacka #matsafarilängsväg190 #gårdssafarilängsväg190 #gårdssafari
Lammlådor i höst. Den 20 oktober lämnar vi ut årets beställda lammlådor. Vi har några obokade så om du är intresserad så skick ett mail.
Våra lamm har gått ute på bete hela sina liv förutom de första veckorna då de går med sina tackor inne i ladugården. De är helt uppvuxna på bete och har inte fått kraftfoder.
På Östängs Gård är vår huvudsakliga inriktning grönsaker och för att inte behöva köpa in gödsel så har vi nio stycken tackor. Det ger oss tillräckligt med gödsel för att odla grönsaker på 2000 kvadratmeter.
Tackorna betäcks varje höst i november och lammar i april. Det innebär att vi under betessäsongen har cirka 25 djur vilket är ungefär vad vi behöver för att hålla våra betesmarker öppna.
När det är dags att stalla in djuren för säsongen skickar vi de lamm som vi inte ska behålla för avel till slakt. Tackor som har haft problem med tänder eller juver får också gå till slakt och ersätts då med de bästa lammen.
Vi köper in en ny bagge med några års mellanrum för att förnya besättningen.
Att ha får som förser oss med gödsel gör att vi även kan producera några lammlådor av bra kvalité varje år samt några skinn.
Att gödsla med fårens ströbädd gynnar mikrolivet i jorden och sedan vi tog över gården har vi märkt en rejäl ökning av antalet maskar och andra kryp i jorden. 2014 grävde vi över 200 kvadratmeter utan att hitta en enda daggmask. Idag kan vi inte vända ett greptag utan att hitta mask.
#lamm #lammlådor #grönbete
Här jobbar vi :)
Den 23-24 september är du välkommen hit då vi har öppen gård 11-16 båda dagarna.
Filmat av @flulundin
#odling #marketgardening #lokalproduceradmat #visitalingsås
Än skördar vi tomater även om takten har avtagit något. Plantorna är över fem meter höga så vi är glada att vi använder tomatkrokar så vi kan sänka plantorna och flytta dem i sidled. #tomater #odla
Helgen 23-24 september har vi återigen öppen gård på Östäng. Vi öppnar upp gårdsbutiken 11-16 och där ni hittar lammskinn, äpplemust, honung och nyskördade grönsaker. Allt producerat på vår egen gård.
Ni har också möjlighet att lämna in äpplen till vårt musteri.
Ylva finns i odlingen för att svara på frågor och hönor, ankor och får visar gärna upp sig. Fåren vill dessutom gärna bli klappade.
Vi har öppet eftersom det är Gårdssafari längst väg 190 så det finns många fler ställen som håller öppet och är värda ett besök.
#lab190 #gårdssafari #öppengård #lokalproducerat #upplevalingsås #visitalingsås #odla #grönsaker
För tredje gången den här säsongen öppnar vi upp den pengafria puben - Glada Grisen på Östängs gård!
Alla som vill är välkomna! Kanske har du varit hos oss tidigare eller också har du bara följt oss på nätet och vi kanske aldrig har träffats. Det spelar inte någon roll. Alla är välkomna. Vi gillar att träffa folk!
Konceptet är enkelt. Det kostar inte något att delta och inga pengar kommer att byta ägare under kvällen. Vi skapar Glada Grisen tillsammans genom att alla tar med sig något som de tycker ska finnas på en bra pub. Kanske finns det något att dricka och kanske finns det något att äta - det kan man aldrig veta men det brukar bli bra.
Den här kvällen öppnar vi 18-23.
Välkomna!
Hej. Var har ni köpt träden? Får man fråga vad dom kostade?
Hej!
Träden har vi köpt via Kirsten Jensen på länstyrelsen. Vi gjorde beställningen för drygt två år sedan. Totalt beställde vi 125 träd varav 75 levererades i år och resten nästa vår. Vi har inte fått fakturan än men det ska kosta ungefär 70 kr + moms per träd. Men då krävs att man beställer ett par år i förväg.
@Berra: Se http://ostangsgard.se/bra-kurs/