Idag var det den första arbetsdagen inom projektet ”Gårdssamverkan och mobilt musteri”. Vi samlades på Östäng för att plantera äppleträd. För två och ett halvt år sedan beställde vi 125 äppleträd varav 75 anlände i år. Det är tre sorter ympade på svagväxande stammar så det kommer att bli låga träd som man kan plantera tätt. Sorterna är Åkerö, Holsteiner Cox och Ingrid Marie (men en röd variant som heter Karin Schneider). Alla sitter på en grundstam som heter B9. Den har små klena rötter vilket i sin tur ger ett litet träd, ca 35% av originalet. Mellan B9-roten och ädelveden med de olika sorterna är en dryg halvmeter som i sin tur är en egen sort, Summer Red.Efter mycket funderande valde vi att ha en och en halv meter mellan träden och två meter mellan raderna. Stammarna gör att det blir frukt redan första året och att de hamnar i lagom plockhöjd. Nackdelen är att stammarna är veka så de behöver stöd av en vajer för att inte ta illa vid sig vid kraftiga vindar eller stora skördar.
Vi grävde hål efter en linje. Grässvålen skalades av i en cirkel med diametern 80 cm. Sedan grävdes ett 40 cm stort hål i mitten. Det kläddes med sorknät och sedan lucker jord ovanpå det. Efter ett tag såg hela ytan ut som om en sorkkoloni flyttat in. I vissa hål stötte vi på oväntat motstånd i form av stora stenar. Med hjälp av stockar och spett fick vi upp dem ur groparna. Äppleträden som stått i blöt sedan igår hämtades i skottkärra. Vi började med 25 träd av sorten Åkerö. Träden är barrotade, dvs de står inte i jord i en kruka. Det tar mycket mindre plats att transportera dem liggande i buntar än att ha dem stående i krukor. De barrotade träden sattes ner. När jord skyfflats i hålet så att det nästan var uppe vid ytan så veks sorknätet in igen för att sedan täckas med ett tunt lager jord till. Vattning av träden är viktigt dels för att de ska etablera sig men också för att jorden ska fylla ut hålrum som vi kan ha missat. Efter vattning fick vi fylla på mer jord.
För långa rötter klipptes av så att de kan fortsätta att växa utåt. Viker man in rötter så riskerar man att de börjar växa runt istället för att breda ut sig. Långa rötter som hamnar i cirkel gör att trädet blir mindre stabilt och att det kan strypa sig själv efter några år. Mitt i arbetsdagen dök säsongens första wwoofare André upp och sattes genast i arbete med grävning och plantering. Skönt att ha många människor i arbete så det händer mer än vanligt. Samtidigt som alla hål grävdes så höll några på att slå ner stolpar i jorden för att fästa ett två meter högt viltstaket runt hela odlingen. Alla jobbade hårt så gemensam sopplunch var välbehövligt. När stängselstolparna slagits ner fästes en vajer högst upp. I den hängdes sedan viltnätet. Från början hade vi tänkt att bara använda en remsa i ena kanten av skiftet till fruktodling men efter en del mätande och dividerande beslutade vi oss för att stängsla in hela skiftet. Vi tänker att det är bättre att redan nu ha gott om plats ifall vi vill plantera fler träd hellre än att behöva stängsla om. I den instängslade delen tänker vi förutom äppleträd eventuellt sätta några bärbuskar. Hönsen ska få gå där också och hjälpa oss att hålla ohyra borta.
Förr bodde man ofta flera generationer på varje gård. Alla gårdar brukades och man kunde samla mycket folk när stora jobb skulle göras. Idag försöker många gårdsägare sköta allt själva ofta samtidigt som de lönearbetar samtidigt som de ska sköta gården. Vi behöver hitta nya vägar att få till samarbeten så att stora jobb inte blir övermäktiga. Alla gårdar borde ingå i en gårdssamverkan. Tack alla snälla människor som kom och hjälpte till idag. Så mycket som blev gjort!
Projektet Gårdssamverkan och mobilt musteri har fått stöd ur EU:s jordbruksfond via Leader Göteborgs insjörike. Projektet drivs av Studiefrämjandet i Alingsås.
Träden har vi köpt via Kirsten Jensen på länstyrelsen. Vi gjorde beställningen för drygt två år sedan. Totalt beställde vi 125 träd varav 75 levererades i år och resten nästa vår. Vi har inte fått fakturan än men det ska kosta ungefär 70 kr + moms per träd. Men då krävs att man beställer ett par år i förväg.
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin här.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Med start 16 juni står vi på Alingsås matmarknad varje torsdag vid stora torget i Alingsås mellan 14:00 och 18:00. Välkomna!
När jag var på kurs gjorde våra duktiga praktikanter i ordning bäddarna i växthuset. Vi har sått morötter, betor, rädisor, spenat och planterat ut spetskål, vitkål, majrova, kålrabbi, pak choi, sibirisk bladraps, sallat och sedan tidigare växer här spenat, vintersallat, vitlök och persilja. Nu vill vi inte ha mer frost🥶
I två dagar har jag varit på en Eldrimnerkurs i Kisa. Nu har jag två årsförbrukningar med sylt och marmelad med mig hem. Så mycket spännande människor och spännande smaker. Klar favorit hos mig blev en tomatmarmelad smaksatt med chilli, ingefära, citron och flingsalt. Bra hetta!
#mathantverk #eldrimner #hargodlarna #syltochmarmelad
Idag och i morgon är det Eldrimnerkurs hos @hargodlarna där Ann-Sofie lär oss att koka sylt och marmelad med eget pektin. Vi är sju deltagare och olika smaker och innehåll testas hej vilt. I morgon ska vi koka ännu mer och sen blir det smaktest av allas recept. Väldigt givande och tillåtande. Det ger definitivt mersmak. Lovar att skriva ett blogginlägg om allt jag lärt mig så snart jag hinner. Håll koll på östängsbloggen så kommer det där.
#egetpektin #syltochmarmelad #blåbärochchilli #eldrimner #lokalproducerat #mathantverk
Idag har vädret växlat utanför fönstret. 40 centimeter snö har fallit och jag har suttit inne i princip hela dagen och djupdykt i kvävets kretslopp, ledningstal, jordpartiklar och annat odlingsrelaterat med koppling till kemi. Det finns mycket att sätta sig in i och förstå och då är det rätt så skönt att snön gör att vårbruket måste vänta.
Du som odlar - var känner du att du skulle vilja förstå när det gäller kemin bakom ditt odlande?
#kallvår #inomhusjobb #odlingochkemi
De första sådderna växer på bra. Pak choi, vitkål, spetskål, sibirisk bladraps, sallat, majrova, chilli och paprika. Denna vecka sår vi tomater och rödbetor. Allt ska sedan ut i tunnelväxthuset. #odla #förodla #lokalmat
Magnus från @trampverkstan har hjälpt oss att handhyvla måttbeställda bröstlister till badrummet. Idag kvistlackar vi med schellack och grundmålar med linoljefärg. Sen ska de sättas på plats innan vi finputsar väggarna. #hantverk #handhyvlat #badrumiträochlera
Johnson-Su ökar i temperatur. Kul att testa en ny version av kompost. Hoppas att resultatet blir lika bra som det sägs att det ska bli. I så fall så kommer vi nog att lägga en Johnson-Su per år. Men det vet vi först om ett år.
#kompost #johnsonsubioreactor
Hej. Var har ni köpt träden? Får man fråga vad dom kostade?
Hej!
Träden har vi köpt via Kirsten Jensen på länstyrelsen. Vi gjorde beställningen för drygt två år sedan. Totalt beställde vi 125 träd varav 75 levererades i år och resten nästa vår. Vi har inte fått fakturan än men det ska kosta ungefär 70 kr + moms per träd. Men då krävs att man beställer ett par år i förväg.
@Berra: Se http://ostangsgard.se/bra-kurs/