Glitter är tillbaka. Ni som följt oss vet att vi förra året skaffade en bagge tillsammans med en närliggande gård. Han var hos oss i september – oktober och flyttade sedan vidare till den andra gården. På båda gårdarna betäckte han alla tackor och vi har fått fina lamm efter honom. Nu börjar det bli dags igen så förra helgen plockade vi hem honom. Eftersom vi är med i Maedi-Visna programmet så har vi förbundit oss att ha alla inkommande djur i karantän i tre veckor. Glitter blev därför direkt installad i en box i kostallet. Det känns inte bra eftersom får är flockdjur. Det är synd om honom när han får stå där alldeles ensam. Vi tittar till honom så ofta vi hinner men det är förmodligen inte alls samma sak för honom som att få ha fårkompisar hos sig.

p1170554I fredags åkte Jonas på konsert i Köpenhamn och jag var på mitt lönearbete under dagen. Eftersom Internet krånglade på jobbet så gav jag mig av hemåt tidigare än beräknat för att avsluta jobbet hemma. Tanken var att jag skulle skörda bönor, vintersquash, palsternackor och purjolök till Planeten också och hinna in med det i tid innan jag skulle träffa mina döttrar, min syster och bror och mor på restaurang inne i Alingsås. Det kändes som om jag hade rimligt mycket tid för att hinna alltihop men inte jättemycket tid över. När jag kom hem och tog ur väskorna ur bilen fick jag plötsligt syn på Glitter på gräsmattan. Han har vuxit till sig under året men är en snäll bagge så när jag ställde ner väskorna på gräsmattan så kom han glatt fram och hälsade så jag kunde fånga in honom och leda tillbaka honom in i stallet. När han väl fattade vart vi var på väg så var han inte helt villig att följa med men jag fick till slut in honom. och kunde stänga grinden. Jag förstod var han hade hoppat över så jag satte fast honom i en grimma medan jag gick och hämtade mat till honom. Förmodligen hade han rymt eftersom maten var slut. När foderhäcken var full släppte jag loss honom igen och skulle gå och hämta väskorna på gräsmattan. Då hör jag ett brak bakom mig och ser Glitter försöka forsera en av mina hemmabyggda grindar. Jag har gjort hål där tanken är att man ska kunna hänga vattenhinken och nu var Glitter igenom med huvud och framben men där satt han fast. Det var väldigt svårt att få honom tillbaka in. Han har som sagt växt till sig rätt rejält. Efter mycket baxande och knuffande fick jag honom tillbaka och fick sätta fast honom i grimmskaftet igen medan jag säkrade upp överallt med spännband, en extra grind innanför min hemmabyggda och ett och annat rep. p1170598Min hemmabygda grind får jag nog bygga om eftersom spjälorna inte längre sitter fast. Kände noga efter så allt satt fast och gav honom för säkerhets skull ett knippe torkade löv så han skulle ha något annat att tänka på. Då hör jag att det börjar ösregna så jag skyndar mig ut och räddar väskorna från gräsmattan.

In i huset och avslutar det jobb jag skulle göra via internet. Tar med mig det jag behöver för att skörda och går ut i regnet eftersom tiden började bli knapp. När jag kommer ut i grönsakslandet upptäcker jag att flera av våra hönor har tagit sig innanför staketet och håller på att krafsa i grönsaksbäddarna. Fick jaga hönor en bra stund innan alla var ute. Sen skördade jag grönsaker i omgångar och sprang in med dem för att väga och packa. Efter ett par vändor fick jag helt plötsligt syn på Glitter på åkern. Det kändes helt overkligt eftersom jag hade spänt spännband på jämna avstånd över alla grindarna så det var minst 1,5m stängsel överallt.

Den här gången ville Glitter inte komma fram och hälsa vilket man kan förstå. Jag gick efter honom ett tag och fick honom att gå upp mot vinterhagen. Jag insåg ganska snart att det inte var någon idé att föröka jaga efter honom så jag gick istället in i vinterstallet och pysslade med lite olika saker och då kom han efter och jag fick fatt i honom. Sen började en kamp för att få tillbaka honom till stallet. Jag var rejält trött när jag fick in honom och kunde sätta fast honom i grimskaftet igen. Alla spännband var på plats och allt såg ut som när jag lämnat det. Helt obegripligt hur han hade kunnat ta sig ut. Till slut upptäckte jag att sakerna bortanför bordet bakom en 1.50 cm hög skiva var ikull välta. Jag förstår inte hur han har vågat hoppa rakt över skivan när han inte har en aning om vad som är bakom. p1170596Det var så han hade tagit sig ut. Han hade alltså hoppat över skivan och bordet och sedan forcerat ytterligare en grind som jag ställt framför utgången ur själva kostallet. Man kan inte annat än att bli imponerad.

I fårkretsar brukar det heta att man som fårägare alltid saknar två remmar hur många man än köper. Jag har inte riktigt förstått innebörden av det förrän nu. Vi har nog inte en enda rem kvar på gården som inte är inblandad i det fort som jag nu har byggt för vår bagge. Dubbla grindar på höjden kräver många remmar och tar lång tid att bygga.

p1170594När allt var klart insåg jag att jag inte skulle hinna skörda den mängd grönsaker jag hade planerat. Det var bara att skynda sig att packa in det jag fått ihop redan och sätta sig i bilen och köra in till staden. Det var ett trevligt restaurangbesök men det var inte utan att det var skönt när vi kom hem och jag kunde konstatera att fortet hållit. Glitter är bra på att rymma. Vi får bara hoppas att han inte fortsätter med det när han väl får komma in i fårflocken.