I början av denna säsong byggde vi staket runt grönsaksodlingen vilket finns beskrivet i ett tidigare inlägg. Under ganska lång tid var det hål där vi ville ha grindar och traktorinsläpp. Under försommaren började vi så och när hönorna sprätte upp fröerna om och om igen så insåg vi att vi behövde grindar för människor och skottkärror samt större grindar där vi kan släppa in en traktor vid behov. p1180206Det finns få saker som är mer irriterande än att behöva gå runt eller gå omvägar så vi insåg snabbt att vi ville ha grindar på alla långsidor och i ett hörn. Alla stolpar är av ek och vi har även byggt människogrindarna i ek. Det är relativt enkelt när man har tillgång till en klyvsåg. Vi utgick ifrån 5 cm stolpar som vi klöv i två och sedan byggde av. p1180216Människogrindarna är klädda med nät och uppsatta med gångjärn. De flesta har handtag men inte alla. En sak som vi snabbt upptäckte var nödvändigt var automatisk dörrstängning. Man blir väldigt arg på sig själv när man gjort en dörr för att hönorna inte ska ta sig in och sedan märker att man har glömt stänga. Vi har fäst ett persiennsnöre i grinden. p1180217Persiennsnöret löper sedan i en hörnisolator och ner till en bit ekstolpe. (fast på bilden är det en bit hamparep för persiennsnöret tog slut) Ekbiten är så tung så den stänger grinden när man öppnat. Vi har låtit tyngderna landa på marken ungefär när dören är stängd. Vi slipper den värsta smällen när dörren slår igen  men dörren hålls ändå stängd när ek-tyngden lutar.  I den första versionen vi gjorde gick persiennsnöret genom ett hål i stolpen innan hörnisolatorn. Det är inte en bra idé. p1180207Skall man igenom med en tung skottkärra så vill man kunna haka av snöret från isolation och tillfälligt ställa upp dörren. Nackdelen med att snöret inte löper genom ett hål är att det ibland hoppar av isolatorn. Vi kommer att försöka lösa det genom ett fäste som håller det på plats men det har vi inte haft tid med än.

p1180214Traktorgrindarna är nästan fyra meter breda. De går inte att fästa på gångjärn men det känns inte heller nödvändigt då de kommer att öppnas max ett par gånger per år. Vi har istället byggt stora grindar som vi ställer på marken och fäster i stolparna med remmar. Vi har inte heller byggt traktorgrindarna i ek utan använt furu. Det kommer inte att hålla lika bra men det blir inte heller lika tungt. Vi har använt hålplattor i hörnen för att få det stabilt. Några snedsträvor har fått förstärka ytterligare på vissa av traktorgrindarna. Andra har fått två lodräta stag istället. Snedsträvor är värt besväret för det blir mer stabilt. p1180212Det är inte så vackert men hönorna går i alla fall inte genom grindarna. Så här i slutet av säsongen har de dock hittat några ställen där de har lärt sig krypa under nätet som hänger löst. Det gör inte någonting eftersom de ändå är välkomna in för att leta snigelägg och annat. Det är inte mycket kvar i odlingarna som de kan förstöra.

Inför nästa säsong ska det bli ett bättre avslut ner mot marken. Nu växer gräset upp och det går inte att hålla det under kontroll utan att skada alloxnätet. Vi tänker oss en kombination av markduk, singel, plattor, bräda och eltråd men det inlägget får vänta till våren.