De flesta bäddarna är tomma så här års. Vi försöker att inte ha bar jord utan täcker dem med ensilage som är kasserat. Det håller ogräset nere men framför allt är det bra för jorden. Näringsämnena stannar där de ska vara och mullhalten i jorden ökar. Vi har ännu inte täckt alla bäddar men i princip alla tomma bäddar är täckta.
Broccolin står fortfarande kvar i landen. Vi har låtit många huvuden gå upp i blom. Bina har verkligen gillat det. Vi skördar fortfarande broccolihuvuden. Jag gillar att odla broccoli. Det första stora huvudet går att sälja och när man skördat det så sätter plantan fart och producerar massor av små sidoskott. Även de går att sälja men bara direkt till kund. När man köper fryst broccoli i affären så är det just dessa sidoskott man köper. Färsk broccoli i affären brukar dock oftast vara huvudskottet. Vi har frusit in en hel del sidoskott men de är allra godast att äta färska som de är eller förvällda en kort stund.
Nyzeeländsk spenat och sallat växer också fortfarande. Det känns väldigt bra att kunna gå ut och hämta färsk sallat till middagen så här i slutet av oktober. Den nyzeeländska spenaten har vi odlat för första gången i år. Vi kommer att fortsätta med den. Den är lite svår att få att gro men när plantan väl har etablerat sig så växer den bra. Mangolden hade vi svårt med i början av säsongen. Den ville inte ta sig riktigt men när den väl kom igång så har den växt enormt. Mangold är tacksamt. Man skördar och skördar men det kommer nya blad hela tiden. Det är få människor som köper mangold men de som provat blir väldigt glada när vi haft att sälja. Bäst smakar den stekt i vitlök och smör med lite grädde för att runda av. VI satsade på att göra en vintersquashportal mellan två bäddar i år. Höll inte efter den ordentligt så den blev inte lika häftig som vi hade tänkt men ska pröva igen nästa år. En Green Hokaido bestämde sig för att växa i ett av armeringsjärnens hål. Den blev större än hålet och fick delas på mitten för att kunna serveras ungsrostad till middag. Vi sådde morötter hela sommaren. De här är en sent sådd sommarmorot som vi kan skörda nu i oktober. Små fina morötter som man inte ens behöver skala. Känns lyxigt att ha färska morötter direkt ur landet till middag. Grönkålen är en annan favorit. I år har vi stängsel runt hela odlingarna så vi räknar med att kunna skörda grönkål färsk ända fram i vår. Det växer även i insektsträdgården även om de flesta insekter har slutat flyga för i år. Man blir i alla fall glad åt alla fina blommor.
Kvickroten syns i förgrunden. Den tar över så fort man inte passar sig. Att täcka för att bli av med den är inte rätt melodi utan det enda som fungerar är att gräva bort den. Ett tidsödande arbete som vi praktiserar i odlingsbäddarna. Här i insektsträdgården försökte vi dock att täcka i stället. Vi har också planterat alldeles för tätt. Till sommaren ska insektsträdgården utökas och blommorna flyttas isär så de får mer plats.
Idag den 25 oktober grävde vi 2017 års första odlingsbädd!!! Betinget är 24 bäddar per år och känslan av att ligga före och till och med börja betinget 2016 är enorm. Om hösten fortsätter vara mild och frosten dröjer så kommer nästa års beting kanske vara klart redan innan augusti börjar 🙂
Lämna ett svar