Efter ympkursen i våras har vi bara låtit ymparna stå på en skuggig plats och set till att de inte torkat ut. Det har funnits annat att göra så de har faktiskt inte fått någon som helst kärlek under hela sommaren. Förra veckan plockade vi fram dem för att se hur det hade gått.

Raden till vänster var de ymper som klarade sig. Nio stycken! De till höger är de som inte blev bra. De ser gröna och fina ut, men grenarna kommer från rotstammen under ympstället.

Den ensamma uppe till vänster är en oympad P60 som lär ge goda äpplen. Med tanke på hur bra de i den högra gruppen växer så hade vi inte behövt spara en extra P60.

ympresultat1005

Här är de som klarade sig: Gul Richard på A2, Melonäpple på A2, Åkerö på A2, Husmorsäpple på A2, Gravensteiner på P60, Filippa på P60, Mantet på P60, Förlovningsäpple på P60 och en okänd på P60. Det där med väderbeständig dokumentation är alltid vanskligt.  Undrar vad det okända är för sort egentligen?

En som inte är med på bild är en som vi redan har planterat i skogsträdgården, Röd Melon.

ympresultat1004

Ympningen hade två moment som var luriga. Det första var att tänka i 3D så att ympriset satt tätt mot rotstammen samtidigt som den viktiga ”underbarken”, kambiet hos de båda delarna ska kunna växa ihop på tillräckligt stor yta.

ympresultat1010

Det andra var att binda ihop med gummiband och framför allt att tejpa noga för att förhindra uttorkning.

Gummiband och tejp skulle dessutom hålla under några månader tills såren hade läkt. Vi hade placerat ymperna i skuggan där de verkade trivas bra men gummibanden vittrade på en del ymper.

ympresultat1008

Det gick inte att se hur läkningen eller sammanfogningen såg ut förrän tejp och gummiband var borta.

ympresultat2003

Vissa ser prydliga ut, andra är mindre snygga.

ympresultat2007

A2-rotstammarna var grövre än P60-rötterna och krävde en annan metod

ympresultat2002 ympresultat2010

Vi har inte gjort alla. En del av dem ympades av deltagare på kursen som inte hade plats för alla sina ympningar utan lämnade kvar några till oss. Nästan hälften av ymperna klarade sig. Bra resultat för att vara första försöket.

Under en period stod baljan med ymperna i skuggan av vårt stora Filippa-träd som måste vara en A2. Sommaren passerade och plötsligt trillar en fallfrukt ner och knäcker en gren på en lyckad ympning.

ympresultat1006

Nog är det lite fegt att ge sig på någon som är så mycket mindre!