Runt grönsaksodlingens fyra kvarter har vi på sikt tänkt ha perennrabatter med blommor som finns kvar år efter år. Växterna ska inte i första hand vara ätbara för oss utan ska locka till sig pollinerare och andra insekter. Vi vill ha blommor som gör trädgården vacker både för oss och lockande för djuren. Vi kanske lockar en och annan skadegörare men med större variation kommer större ekologisk stabilitet. Det blir mindre risk att någon enstaka art plötsligt tar över odlingarna.  I söndags, efter grönsaksförsäljningen, var vi hemma hos en av deltagarna från skogsträdgårdskursen som är något av en blomexpert. Hon hade tagit sticklingar och delat plantor så vi fick med oss en hel del hem. Under tre års tid har hon anlagt en trädgård uppe på en kulle utan jord. Många lass jord har burits upp och bäddar har anlagts så nu finns där en mycket vacker trädgård. Tyvärr hade vi inte med oss kameran så ni får fantisera fram hur det ser ut.

Så här ser ytan ut som ska bli insektsträdgård. Vi har börjat med att lägga ut tidningar och fårull som vi var och hämtade på Ullfarmen utanför Gräfsnäs i söndags. Vi tänker oss vindlande gångar med blomsterprakt emellan.

P1110007Tanken var inte alls att påbörja insektsträdgården just nu eftersom vi har en hel del annat att göra men med en massa plantor som behövde ner i jorden så kändes det plötsligt lika bra att börja gräva. Ytan har bearbetats av grisarna tidigare men som alltid här så finns det kvickrot och annat ogräs att ta hand om. Vi tänker oss att vi ska göra gångar täckta med tidningar och fårull och däremellan bäddar som vi täcker med halm där blommor ska växa .

Vi råkade köpa tre mignonankor i söndags också (blogginlägg om det kommer) och eftersom det fanns en gammal minidamm av plast i vedboden när vi flyttade hit så grävde vi ner den i insektsträdgården också. P1110017Tänkte först ställa den uppe på marken för att få möjlighet att leda vatten ifrån den med hjälp av hävert men det såg inte klokt ut så vi fick gräva ner den lite. P1110018Täckte runt med tidningar och la stenar efter kanterna. Sedan fyllde vi på med hästgödsel och jord och planterade där i. P1110024Bredvid dammen planterade vi ett äppleträd som Bosse Blomqvist har hjälpt oss att ympa. P1110005Vi tog ympkvistar från vårt favoritträd i koloniträdgården innan vi sålde den och nu håller vi tummarna för att det ska trivas här på Östäng.
P1110029

Några av våra nya plantor planterade vi i skogsträdgården. Där ska vi också göra gångar. Eftersom det är så mycket slyuppslag så lägger vi kartong istället för tidningspapper. P1110030Runt plantorna blir det blöta tidningar. Har tappat räkningen på hur många kassar med tidningspapper jag använt sedan vi flyttade hit till gården men de är i alla fall alltid slut. En isop på var sin sida om gången.P1110031Längre in i skogsträdgården blev det Rosenkvitten, luftlök och akleja. De ska också få tidningar runt sig när vi får tag på fler.