Idag har vi varit i Dalsland. Vi lånade en extra bil med dragkrok och hyrde ett släp på vår utmärkta släputhyrare Edgar i Magra. Direkt efter frukost och djurtillsyn gav vi oss iväg med var sitt släp på frostiga vägar. Vägen mellan Sollebrunn och Trollhättan var inte saltad så där fick vi ta det lite försiktigt. Vi passerade Vänersborg och svängde av i höjd med Frändefors. Ganska snart skulle vi ut på grusvägar och de var täckta med is men vi tog oss i alla fall fram till gården där objektet låg.

Bilsläpkärra är kanonbra för lite större saker.

Det är mycket skog i Dalsland så mycket av vägarna låg i skugga och därmed låg isen kvar. På vissa ställen var det bara is på en väghalva så då gick det ganska bra.

Kylelementen låg längst in i en paddock där bara vår egen lilla kärra gick in så vi fick köra in och hämta de längsta kylelementen som utgör tak och golv och köra upp dem till den stora kärran för omlastning och sedan åka tillbaka in och hämta ytterligare ett omlastningslass innan vi kunde lägga det sista lasset på vår kärra. Vi lämnade gården men efter 500 meter fick jag stopp i första branta backen. Jag hade inte tillräckligt med fart för att passera alla partier utan grus och allt bara gled. Att backa med släp i isiga backar är inte något jag gillar så Jonas fick ta över och backa ner bilen. Det var så halt att handbromsen inte räckte. Så det fick bli en abrovink för att byta förare.

Jag gick upp i backen för att kolla så ingen kom. Jonas tog sats och körde upp för backen men precis innan krönet så började bilen att slira igen. För dålig fart. Han fick backa ner igen och försöka ta fart för att kunna backa upp i en isig backe för att kunna ta fart framåt därifrån. Till slut gick det men det skumpade rejält så kylelementen hade rört sig en hel del. Det kändes inte bra att köra vidare men som tur var så träffade vi på en snäll dalslänning och kunde köpa en extra lång spännrem av honom. Bil nummer två hade mycket lättare släp så där var det inte några problem att ta sig upp.


Så fort vi kom ut från grusvägen så stannade vi till vid en av Dalslands alla nedlagda butiker, Stigens Livs. Det kändes fint att få en kaffe och skinkmacka efter den pärsen.

Dalsland är fullt med vackra fikaställen men det är också lite sorgligt med alla nedlagda bruk, affärer och restauranger. Efter fikat så bar det av hemåt för att lasta av båda släpen och försöka förstå hur de ska sättas ihop. Det är vi inte helt säkra på än men det får vi ta tag i en annan dag. Det är lite vågspel att köpa isärplockade kylrum på blocket men vi tror att alla delar är med och om allt går som det ska så ska vi snart ha ett rejält kylrum på cirka 13 kvadratmeter med 2,40 i takhöjd. Vi tänker bygga upp det inne i lutan bakom affären. Planen är också att bygga ihop det med ett isolerat utrymme där vi kan hålla frostfritt. I kylrummet kommer vi att förvara grönsaker mellan skörd och försäljning men också för lagring. Vi kommer också att försöka skilja av en del av rummet där vi kan ställa in backar med äpplen mellan upphämtning och mustning. Utrymmet utanför som inte ska vara kylt men kunna hållas frostfritt ska vi ha som lager för mustkartonger, färdig must, papperskassar, ägg, honung m.m. Nu ska vi bara ha ihop allt också…