Vi har odlat mycket lök i år. Lök är lätt att odla även om det tar tid att få ner alla i jorden. Vi har prövat både att odla i rader där vi gått med radhacka emellan och i bäddar där vi täckt med gräs. Vi ser inte någon skillnad på löken även om täckodling naturligtvis är bättre för jorden. Nästa år vet vi inte om vi kommer att välja att radodla eller sätta löken i bäddar. Får tänka på det lite.

Vi har sedan veckan efter midsommar skördat lök som vi knippat och sålt. Den har varit populär. Många har halverat löken och lagt på grillen vilket vi också prövat. Kanongott. Nu på lördag blir nog sista gången vi säljer knippad lök eftersom blasten börjar bli ful. Annars fungerar blasten utmärkt att skära ner i sallader. Löken är fortfarande färsk men får säljas i lösvikt.

Idag har vi börjat slutskörden av löken. Det börjar bli dags eftersom blasten lagt sig ner. Grönsakspacklinjen visar sig passa utmärkt även som löktork. Ska man lagra lök över vintern är det viktigt att den får torka ordentligt innan man lägger ner den i matkällaren. Det allra bästa är om man kan dra upp löken och låta den ligga i solen tills all blast torkat. Nu har vi kommit in i en regnig period så det är inte möjligt. Därför hänger vi lökarna upp och ner i nät som vi spänner upp under taket. Vi har mycket bra-ha-saker stående på vår gård. Vi hittade inte mindre än sex galler av olika slag som vi kunde använda. Löken hängs sidan i ”schackmönster” i rutorna så de inte går emot varandra. Vitlöken har vi också börjat slutkörda. Några av dem har redan hunnit bli torra och hängda i bunt eller fläta. Vi odlar än så länge bara gul lök, röd lök och vitlök. 

Vinden kommer nästan alltid rätt in i detta utrymme så det kommer förhoppningsvis att torka bra.

Det är lite pyssel med att hantera varje lök för sig och få in all blast i varje hål.

Än så länge är blasten alldeles grön och först när all blast är helt torr kan man lagra löken.

Frågan är vad vi ska hänga resten av lökarna. Vi har minst lika mycket kvar i landen som vi hängt upp.

Det blåser ganska friskt under taket så det kommer att vara bra torkeffekt i alla fall även om inte solen kommer åt.