Misslyckad lagring av rotsaker

I vår jordkällare har vi lagrat palsternackor, morötter, lök och potatis. Idag gick vi ner för att hämta till söndagsmiddag. Potatisarna och löken har vi lagrat i brödbackar och de håller sig fint. Palsternackorna och morötterna har vi lagrat i sand i plastbackar. Det behöver vi träna mer på. Morötterna var ganska fina men … lite skrumpna får man erkänna att en del av dem var. Förra årets morötter var i bättre skick. Frågan är om det beror på sorten eller om vi har gjort på något annat sätt i år. Det är svårt att veta.

Glitter2001Palsternackorna var en sorglig historia. Alldeles mjuka och inte något att ha alls. Palsternackan som stått kvar ute i tjälen (högst upp nedan) hade definitivt klarat sig bättre. Glitter2004Kanske är det bättre att inte ta in palsternackor utan att lägga ett lager halm över så att inte tjälen tar dem och sedan hämta in när man behöver fram till våren?

Hämtade även några bortglömda betor ute i landet. Fick spätta loss dem i det tunna lagret tjäle. Sedan fick de ligga och tina på diskbänken. Glitter2003Delar av dem var lite mjuka och fick skäras bort men på det stora taget har de hållit sig bra. Lagringen av rotsaker verkar vara svårare än odlandet. Vi har varit så pass tidspressade i höst så vi har inte riktigt kunnat förbereda oss och läsa på ordentligt. Det får bli bättring till nästa år för nu har vi inte några palsternackor eller morötter kvar. Det känns lite trist även om vi kan glädjas åt potatis och lök.

6 kommentarer

 1. Viktor Sander

  Var det helt torr sand? Kan tänka mig att torr sand skulle dra ut en del fukt ur rotsakerna, medan fuktig sand borde hålla fukten bättre. Ibland går det också bra att lägga skrumpna rotsaker i vatten i något dygn så får de tillbaka sin spänst om de inte är helt bortom räddning.

  • Ylva Lundin

   Tack Viktor! Nej sanden var inte helt torr. Men kanske var den för torr ändå. Vi har någon gång tidigare försökt lagra morötter i sand som varit för fuktig och det blev verkligen inte bra. Då ruttnade allihop och det luktade vedervärdigt. Vi får pröva vidare helt enkelt.

 2. Dan Gmark

  Efter några misslyckade experiment med att lagra i våt sand lägger jag numera morötter, kålrötter, rödbetor och palsternackor i gamla plasthinkar i jordkällaren. De brukar hålla sig bra tills det blir varmare på vårkanten. Då får man ta bort de nya bladen som växer ut, annars skrumpnar de fort. Att det fungerar kan bero på att vi har haft ganska fuktiga jordkällare, både på ”gamla stället” och på vårt nya torp.

  • Ylva Lundin

   Tac för tips Dan. Vi har inte så fuktig jordkällare – men vi får väl pröva oss fram tills vi hittar något som fungerar.

   • Dan Gmark

    Om man misslyckas med lagringen detta år kan det också bero på att det varit (och fortfarande är?) en mycket varm höst. Jordkällaren har inte blivit riktigt nerkyld. För en stund sedan var jag ute och hämtade in potatis och konstaterade att kålrötterna redan behöver blastas av. De tror uppenbarligen att det är vår. 🙂

    • Ylva Lundin

     Så kan det förstås vara. Det var inte mycket som var normalt det här odlingsåret. Får pröva vidare helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑