Ikväll har vi haft säsongspremiär för utlämning av prenumerantkassar. Till och med vecka 42 kommer våra prenumeranter att hämta ut en kasse grönsaker varje vecka. Innehållet varierar över säsongen beroende på vad som finns skördeklart. Vi inleder året med en rundvandring på gården för de prenumeranter som vill så att de får en uppfattning om hur vi odlar deras grönsaker.

Våren har varit en utmaning. Kyla och snö försenade säsongen en hel del och sedan kom strålande sol vilket påskyndade annat en del som borde varit klart den här veckan är det inte och annat har redan gått i blom. Därför var det faktiskt, för första gången, en utmaning att få ihop innehåll till prenumeranternas kassar och vi kände oss osäkra på om det skulle bli något utöver det som vi kunde sälja i gårdsbutiken. Men som vanligt så finns det mer att skörda än man först tänker sig. Vi är speciellt nöjda med att vi fått fram vitkålshuvuden och rödbetor.

Prenumerantkvällen började i trädgården under äppelträdet där vi bjöd på äppelmust och hade en introduktion.

Det var stor uppslutning av både gamla och nya prenumeranter. Vi tycker det är roligt att så många vill vara med på en sådan här rundvandring.

En tur till skogsträdgården blev inledningen på rundturen. I morse, innan själva arbetsdagen började, gick jag upp med röjsåg och slog ner de värsta nässlorna och gjorde en stig så det gick att ta sig fram och det var tur för det var många sandaler och bara ben. Skogsträdgården kommer aldrig i första hand och det gör att den ibland ser rätt bortglömd ut.

Vi pratade mikroklimat och om våra olika träd och buskar. Sishuanpepparens första blad hade precis vecklat ut sig så deltagarna kunde få känna på lukten av citrus och sishuan.

Vi stannade till vid bikuporna och sedan gick vi till växthusen där kassarnas innehåll har växt.

Sedan gick vi emellan de olika kvarteren i grönsaksodlingen och berättade om de olika grödorna, odlingsmetoderna och växtföljden. Alla kunde sedan hämta ut säsongens första kasse och eventuellt kompletteringshandla ifrån det som fanns i butiken. Nu är vi igång och i morgon är det premiär på Alingsås Matmarknad.