Stor del av en grönsaksodlares vardag går åt till att rensa ogräs. Vi har alla olika strategier och vilken strategi man använder har betydelse för vilka redskap man använder. Vår favorit är det orangea trådredskapet överst i bild men många säger att de inte gillar dem alls. Jag tror det beror på hur man väljer att rensa ogräset.

När vi odlade på kolonilott började vi rensa ogräset när det började se för d-ligt ut. Då hade ogräset utvecklat så mycket rötter så vi fick sätta oss ner och försöka dra upp ogräs för ogräs. Det tog en väldig tid och vårt favoritredskap hade aldrig fungerat. Nu för tiden försöker vi rensa varje bädd varje vecka även om man inte ser något ogräs på stora delar av ytan. Men de finns där, just under ytan har de grott och går vi över bädden då så tar vi död på de små små groddarna på ett enkelt sätt. Det gör att vi kan rensa stående och det spar både kropp och tid. Vårt favoritredskap tar lätt död på ogräs i storleken på bilden nedan. Till den typen av rensning använder vi alltså ett trådredskap från Lucko. Det är helt enkelt en grov ståltråd som inte skär av rötterna. Är ogräset smått så funkar det utmärkt – åtminstone på vår jord som är en lätt sandjord. En stor fördel är att vi kan gå väldigt nära plantorna eftersom det inte är något som skär. Skulle vi gå emot plantorna så skadas de inte.

Enda nackdelen, som vi ser det är att man ibland får rensa bågen då de små ogräsen ibland fastnar. (Man kan inte heller luta sig mot redskapet utan att bågen viker sig – men det gör vi å andra sidan sällan när vi jobbar)

Det gula trådredskapet använder vi inte lika ofta men är det smalt mellan grödorna kan det vara bra.

De rosa och blå redskapen har ett platt järn istället för en tråd. Här är tanken att järnet ska skära av ogräset och därmed döda det. Det används nog av fler odlare men vi använder dem ganska sällan och bara när ogräset har blivit för stort. Det är mycket större risk att vi skadar våra plantor och vi upplever att vi river runt i jorden mer med den här varianten.

Den skär helt enkelt av ogräset under tillväxtpunkten. Även här finns en smal och en bred variant. Samma princip gäller för vår hjulhacka som vi använder i gångarna. Den har ett platt rensjärn som skär av ogräset.

Ibland rycker vi ogräset för hand som i bilden ovan när vitgröe har grott mellan löken. Hade det varit mindre hade vi tagit det med vårt favoritredskap och kunnat klara det utan att skada löken men nu när det är så pass stort krävs ett platt rensjärn och det vill vi inte använda så nära löken. Som ni ser så är det helt ogräsfritt emellan raderna så där gick någon över med ett trådredskapet förra veckan men personen hade inte självförtroende nog att även gå mellan lökarna. Vitgröet på bilden var synligt även förra veckan och skulle ha rensats bort då. Nu tar det mer tid i anspråk då det kräver att någon drar det för hand.

Jag tycker att alla fyra redskapen kan ha sin plats i en odling men själv ser jag helst att jag inte behöver plocka fram de platta järnen utan klarar mig med trådredskapen. Det kräver dock regelbunden rensning så att ogräset inte växer sig stort.

För att få de platta redskapen att fungera så brukar vi slipa dem när de blir slöa så de lättare skär av ogräset. Men helst använder vi alltså trådredskapen och de behöver inte slipas.