När man skördar för försäljning så blir det en hel del över som inte duger till att säljas. Det är inte något fel på dessa morötter men de grenar sig och ser kanske inte ut som de morötter som konsumenten förväntar sig. Vi hade med oss några sådana här morötter och delade ut till barn på marknaden men det blev också en hel del över. Mer än vad vi kan äta upp just nu. Därför tänkte jag idag lägga in en del för förvaring i en av våra jordkällare. Vi har tre källare under mark och den vi använder för att förvara rotfrukter finns under boningshuset.
Till källaren leder en gammal dörr som borde få målarfärg på sig. Det får dock vänta till nästa år. När man öppnar dörren kommer man in i en lång gång som säkerställer att det inte blir frost i källaren. Innanför gången finns ytterligare en dörr och innanför den finns två utrymmen. Till höger finns en avdelning där vi tänker förvara potatis. Det är torrt och fint och större än att rymma all potatis vi kan tänkas äta. De två utrymmena skiljs åt av en stenvägg. Den känns lite smal men källaren har funnits här sedan 1904 så den är nog rätt hållbar trots allt. Till vänster finns ett utrymme där vi tänker förvara övriga rotfrukter. Där visade det sig att vi glömt av en back med förra årets morötter. De har förvarats i sand och när jag fick syn på backen tänkte jag att det nog inte var mycket att ha. Sanden skyddar morötterna och gör så att de inte blir mjukna eller skrumpnar. Under sanden fanns morötterna kvar. När jag grävde fram morötterna visade det sig att många av dem var ok. Några fick gå till grisarna men några kunde vi ta in och skala. Smaktest visade att det smakade som vilken annan morot som helst trots att den legat bortglömd i källaren i nästan ett år. Vi har aldrig förvarat rotfrukter förut. så vi känner oss väldigt nöjda med resultatet. Det känns bra att ha en rejäl jordkällare med två utrymmen. Vi lär inte fylla dem i år men på sikt kan det bli mycket som förvaras där.
Lämna ett svar