Idag har jag (Ylva) varit på kurs för första gången på länge. Vi funderar på att i framtiden förädla våra grönsaker, frukt och bär och då behöver man ha koll på livsmedelshygien, förordningar och regler. Därför anmälde jag mig till en kurs som Hushållningssällskapet höll i Vara idag. Det var en salig blandning på folk som sysslade med ost, bröd, kambucha, potatis, honung, café, lamm, nöt, mjölk, konfektyr och spannmål. Vi pratade bakterier, svampar, mögel och virus och efter ett par timmar så undrar man om man över huvud taget kommer våga producera någonting i framtiden. Det finns väldigt mycket som kan gå fel och många lagar och regler att hålla reda på. Tyvärr är lagstiftningen inte alltid helt solklar utan tämligen svävande vilket ger utrymme för lokala livsmedelsinspektörer att tolka dem. Det gör att det kan skifta från kommun till kommun.

Hittills är vi bara primärproducenter och då gäller att man anmäler till Länstyrelsen för att ingå i deras register över sådana men så fort man börjar förädla sina produkter gäller andra regler och då ska man anmäla sig även till kommunen och betala för årliga kontroller. Man kan förädla små mängder i eget kök men ska man tillverka flera olika produkter och i något större mängd bör man hålla till i ett livsmedelsgodkänt kök. Vi skulle väldigt gärna ha ett sådant på gården men det kommer dröja många år för det är en dyr investering som kräver noggrann genomgång och eftertanke. Om man använder sitt eget kök får ingen annan verksamhet ske där samtidigt. Fika eller lunch ska inte tillverkas i samma kök under samma tid som man producerar livsmedel.

Idag har vi pratat förpackningar, kyltemperaturer, tillagningskärl, frystemperaturer, upphettningstemperaturer, märkning, bäst före datum, näringsdeklarationer,  jordbakterier och allt som kan gå fel samt livsmedelslagen, livsmedelsförordningen, branschriktlinjer, EG-förordningen, egenkontroll, nationella hygienföreskrifter och massa annat.

När man startar upp en verksamhet inom primärproduktion ska man kontakta länsstyrelsen. Om försäljningen  inte behöver registreras hos kommunen gäller nationella hygien- och märkningsregler, de så kallade hygienföreskrifterna istället för livsmedelsförordningen. Man bör dock kolla med kommunens miljö- och hälsoskydd som bedömer om försäljningen / verksamheten ska registreras som livsmedelsföretag eller inte – räknas du som livsmedelsföretag och registreras hos kommunen ska du leva upp till livsmedelslagstiftningens alla krav. Kommunens kontroller kostar 1000 kronor per timma och även för en liten verksamhet kan det bli frågan om 3-4000 kronor för den årliga kontrollen.

Så länge du säljer ”små mängder” så är reglerna inte lika stränga. Med små mängder menas i vissa fall en specifik volym som 70 liter opastöriserad mjölk i veckan (under förutsättning att du informerar om att den kan vara farlig att dricka) eller 1000 kilo honung per år. Men när det gäller grönsaker, frukt och bär så är små mängder inte definierat och då blir det direkt en fråga om tolkningar.

Det var väldigt mycket information från 8.30-17.00 och det hela mynnade nog mest ut i att jag måste läsa på och det i väldigt många olika skrifter från olika instanser. Det kommer jag nog ha ork till en annan dag.