Skogsträdgårdskurs träff 1

Första träffen på vår skogsträdgårdskurs var i går. Intresset har varit överväldigande stort så vi har varit tvungna att säga nej till några som velat delta. Bo Blomqvist är vår kursledare och det känns tryggt och bra att få möjlighet att planera sin skogsträdgård under hans ledning. Första träffen var teoretisk och vi fick, via Bosses bilder, följa med till Martin Crawfords skogsträdgård i Cornwall i England, till Puttmyra skogsträdgård utanför Stjärnsund, till skogsträdgården på Holma och naturligtvis till Bosses egen skogsträdgård på 3000 kvadratmeter utanför Gråbo.

P1070597Bosse berättade mycket nyttigt inför vår planering. En skogsträdgård planeras utifrån tre dimensioner. Det gäller att inte bara tänka på vad som får plats på själva ytan utan också tänka på de olika nivåer man har i form av markskikt, buskskikt, låga träd och höga träd samt hur man kan utnyttja klängväxter för att fylla de olika nischer som finns. Man planerar också utifrån vilka växters rotsystem som konkurrerar eller gynnar varandra. Vilka rötter håller sig i matjordslagret, vilka tar sig ner till alven och vilka till mineraljordarna.

P1070606Om man lämnar en yta under lång tid så kommer det att bli skog där. I en skogsträdgård försöker man utnyttja detta och arbeta med naturen för att skapa ett system där ätliga växter som gynnar varandra placeras så de drar nytta av varandra. En skogsträdgård är en polykultur där man utnyttjar kvävefixerande växter som klibbal och vallört för att stödja andra växter. En vanlig missuppfattning är att en skogsträdgård inte behöver skötas men även om den kräver mindre skötsel än en grönsaksodling så poängterade Bosse att den inte är skötselfri. Man behöver beskära växter som breder ut sig, täcka mot ogräs, rensa bort växter som man inte vill ha och kanske också fälla träd som blir för stora.

Mykorrhiza binder ihop trädens rötter med svampmycel så att träd och svampar gynnar varandra. Det finns studier som visar att näring på detta sätt kan överföras till de träd som behöver det bäst även om trädets egna rötter inte når näringen. Vissa plantskolor preparerar sina träd med mykorrhiza men det går också att köpa i handeln för användning vid utplantering av träd.

Ett vanligt problem när man anlägger en skogsträdgård är att man får problem med djur som också vill ta del av det man planterat. Ett nät runt odlingen är nästan nödvändigt. Hjortar och rådjur kan stängas ute med ett nät från Allox men det stoppar inte älg. Därför bör nätet kombineras med rep som är kraftigare. Sork är också ett vanligt problem. Eventuellt kan fiskrens i planteringshålen hjälpa men säkrast är nog att klä in rötterna i sorknät som så småningom försvinner i jorden. Då är rötterna förhoppningsvis så starka att de kan stå emot sorkangrepp. När planterade träd är unga bör man hålla rent från ogräs närmast träden för att de ska kunna etablera sig.

Man försöker också använda marktäckare som smultron eller mynta för att hålla undan ogräs som annars lätt tar över. Mynta sägs dessutom kunna skydda mot skadeinsekter då det producerar eteriska oljor.

Om man beställer växter från utlandet använder de sig ofta av det amerikanska zonindelningssystemet. Växter som klarar zon 4-5 enligt det amerikanska systemet klarar zon 3 hos oss.

Vi hann också med att titta på många olika träd som passar i en skogsträdgård så nu är vi sugna på persika, mullbär, kaki, asiatiskt päron, kvitten, mispel, äpplerönn, valnöt och hickory. På www.pfaf.org och www.jordmandel.se kan man läsa på om olika växter och sedan är bara att börja botanisera bland de plantskolor som vi fått rekommenderade. Vi återkommer med vår sortlista när vi har bestämt vad vi ska plantera.

www.agroforestry.co.uk

www.poyntzfieldherbs.co.uk

www.kraeuter-und-duftpflanzen.de

www.lubera.at

www.westergaards.dk

Martin Crawfords bok ”Creating a forest garden” rekommenderas som läsning.

Nötter som är olingsbara i Sverige

Nötter som är olingsbara i Sverige

 

2 kommentarer

  1. Elisabeth Lisa Adamsson

    Vilken fin idé med en kurs ! Ska bli intressant att följa. Planerar själv för att bygga om delar av min odling till skogsträdgård. Måste bara samla mig och få till en plan…och mera tid 😉 Tack för länktips !
    Lisa/Lisas trädgård

  2. Ylva Lundin

    Hej Elisabeth!
    Det är alltid roligt att få en kommentar på bloggen. Det är annars svårt att veta om det är någon som över huvudtaget läser det man skriver;-) så tack för att du kommenterar. Roligt att du uppskattade länkarna. Lycka till med din egen skogsträdgård. Men det där att vänta på mer tid – det tror jag inte riktigt på 😉
    I morgon kommer Bosse – vår kursledare ut och tittar på platsen där skogsträdgården är planerad. Det ska bli mycket spännande att se vad han säger och vad han rekommenderar oss att göra på plats. Ska försöka få till ett blogginlägg om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑