Idag är det lördag och katten väckte oss kvart över sex. Lika bra det eftersom klockan ändå stod på halv sju. Ut och fodra djuren och bekämpa mördarsniglar innan frukost och sedan skörd av dill och spenat. Igår försökte vi skörda potatis men det gick inte bra. Våren har varit så kall så det blev inte många knölar på varje planta. Ett par kilo fick vi ihop men det var knappt värt att packa. I onsdags skördade vi årets första honung som vi slungade i torsdags. Ägg har vi märkt och packat i kartonger kontinuerligt. Efter frukost packades allt in i bilen och sedan gav vi oss av mot Nolbygårds Matmarknad. Marknadsplatsen har fått ny beläggning i veckan. En stor grusad yta med gott om plats.  Kändes skönt att vi var första på plats tjugo i åtta och kunde ställa i ordning en del innan förste säljaren kom tjugo över åtta. Lars Renström från Bittena Åkatorp var först på plats. Han säljer lammkött från egen lammbesättning och tog snabbt en av de få skuggplatserna som fanns. Sedan dök säljare efter säljare upp och när klockan började närma sig tio var alla varor uppackade och väl exponerade. Det var tur för redan innan klockan slog tio var flera kunder på plats. Irene Svensson från Källby sålde kryddor, sylt, saft och inläggningar. Väldigt trevligt stånd med allt man kan tänka sig finna i ett mormorsskafferi. Bredvid stod Pia Eriksson från Alla goda ting i Stenkullen och sålde kakor och bröd. Ulrika Fagerlund har från Ekhaga specialbageri har specialiserat sig på bröd för människor som inte tål gluten, laktos och ägg. Alla hennes produkter är fria från det. Hon strävar efter att baka saker som folk känner igen fast utan de vanliga råvarorna. Det måste vara fantastiskt för alla allergiker att hitta hennes produkter som omväxling på de ibland ganska tråkiga specialprodukter man finner i vanliga butiker. Peter Fast är numera en rutinerad marknadssäljare från Vedugnsbageriet i Brobacken mellan Alingsås och Borås. De bakar bröd och kakor. Min favorit bland deras produkter är tunnbrödet som vi alltid köper när vi stöter på dem. I den fina gamla Citroenen kom Clary och Roland Sollerhed med olivprodukter från sin olivgård i Frankrike. Tapenad, olivolja och oliver sålde bra.

Det är väldigt roligt att det redan på premiären blev en sådan blandning av produkter och att det även var en blandning mellan människor som lever på sin matproduktion och privatpersoner som har matproduktion som en bisyssla. Precis så är tanken med Nolbygårds Matmarknad. Det ska vara en mix av allt så att alla kunder blir nöjda. Vi vill också sporra privatpersoner som har ett överskott hemma att komma och sälja det. Kanske kan någon av dem så småningom skala upp och starta företag inom matproduktion.

Vet inte vad det är med små matproducenter men de verkar vara ett sällsynt trevligt släkte. Alla var positiva och skötte sig perfekt. Inget krångel med någonting och det känns väldigt skönt när man är arrangör. Vi har gjort all reklam vi har kunnat genom annonser, artiklar i tidningarna, utdelning av flyers i brevlådor, affischer på stan och dessutom har vi pratat med grannar, vänner och bekanta och det visade sig att det har lönat sig. Många kända och okända ansikten dök upp och det bliv många trevliga samtal och över lag väldigt positiva kommentarer. Många handlade också en hel del. Några kunder uttryckte att de gärna ser mer grönsaker och potatis kommande marknadsdagar och det kommer det ju naturligtvis att bli när det börjar bli skördeklart. Hos oss såg det ut så här redan efter dryga timmen. 

Efter stängningsdags samlades alla säljare, förutom de som redan gått hem för att de sålt slut, för att snacka igenom upplägg, marknadsföring och dagen. Över lag var alla nöjda och många säljare kommer att återkomma även om de inte kommer varje vecka. Nu är vi tillbaka hemma igen och Jonas har gått ut för att slå hö. Själv ska jag koppla av genom att sätta mig på verandan och snickra några av de 600 biramar som vi kommer att behöva i sommar. En bra dag!