Dags att göra en summering av arbete inför det nya året. Vi har bott på Östäng i 2,5 månad och här finns hur mycket som helst att göra. Det är lätt att man bara ser det som finns kvar och inte det som faktiskt blir gjort. Därför tänker vi här göra en summering -mest för vår egen skull.

När vi tillträdde så var det väldigt många utrymmen som behövde städas ur. Det är vi inte klara med än men vi har kommit en bra bit på väg. Gården är i förhållandevis gott skick och ett sätt för oss att få koll på el, vatten, avlopp och byggnadernas standard är att röja undan allt skräp. Ibland får man positiva överraskningar – som att det fanns en golvbrunn i hönshuset, eller negativa – som att en bjälke ruttnat på grund av läckage i ladan.

Sådana här högar är aldrig roliga att hitta

Sådana här högar är aldrig roliga att hitta

En negativ överraskning efter en hel dags röjande utomhus av 16 personer var att några kullar inte var naturliga utan överväxta skräphögar där det gömmer sig plast, isolering och gips. Där har vi ett stort jobb kvar.

Vi skriver listor och planerar och jobbar på. Efter några år i lägenhet så känns det fantastiskt. Vi gillar att hålla på och greja – och tur är väl det. Listan på det som är kvar att göra är många, många gånger längre än listan nedan. Vi lär vara sysselsatta många är än.

– Gjort i ordning bostad och hage till grisarna
– Byggt komposter
– Planterat 500 krokuslökar
– Inrett verkstad (inte klart)
– Inrett för fåren i ladanP1060931
– Byggt vinterhage åt fåren (ej klart men nästan)
– Byggt fårgrindar
– Restaurerat en stenmur (ej klart men nästan)
– Dragit en halvt fungerande nätverkskabel
– Murat in ett fönster i förodlingskammaren och byggt hyllor
– Bytt panna
– Satt in tre nya ackumulatortankar och isolerat dem

Inkomster från gården första året = o kronor
Utgifter = Vill vi inte ens prata om…