Tromb, lamning och rymmande kor

Idag var det fint väder så vi hade planerat en ledig eftermiddag/kväll med grillning i trädgården. Den första på säsongen som vi såg fram mot hela familjen. Det började med att vår näst sista tacka skulle till att lamma. En förstagångslammare som hade det rätt så jobbigt. Många långa värkar och panik i blicken på tackan. Högljudda vrål under en utdragen lamning. Gick iväg en sväng på gårdsplanen bara för att se en tromb dra fram över våra nyplanterade purjolökar. Har satt dem i ett skifte där vi inte grävt utan lagt svart majsstärkelseplast för att hålla ned ogrästrycket. Så gjorde vi förra året och det fungerade bra. Fast då kom inte någon tromb och fick plasten att lätta från marken så alla plantorna försvann ner under plasten. Tromben tog också tag i fiberdukarna som låg över den tidiga potatisen. P1140795Två fiberdukar slets loss delvis och ligger som vita stråk till höger i bild och den tredje for iväg högt över trädtopparna till vänster i bild och bort över fälten.

Tillbaka in till tackan som inte riktigt fick ut lammet. Det kan ta tid. Passade på att gå och leta efter den förrymda fiberduken men hittade den inte trots att vi gick runt dammen och bort över fälten. Vi får leta efter den sedan. Eftersom fiberdukarna ändå var borta så passade vi på att kupa potatisen som kommit upp och hacka bort en del ogräs. Fick sedan hjälpa till och dra ut lammet till slut. Ytterligare ett tacklamm fött och bra modersinstinkter hos tackan trots att hon är förstagångslammare.P1140796

Minuten senare kommer vår arrendator med sju kvigor som ska gå i vår hage i sommar. Vi har saknat korna så det kändes fint att de var på plats igen. De tog ett varv runt hagen i flygande fläng och gick sedan rakt genom stängslet och rymde.P1140804 Kornas ägare och Jonas jagade efter korna medan jag gick och tog hand om tackan. Mjölkade ur och såg till att lammet fick råmjölk. Lockade in dem i en egen box . Sedan fick jag ta med mig döttrarna för att hjälpa till att fånga in korna. Det hade smitit ner till en annan granne och placerat sig på ett ställe där vi kunde fånga in dem och fösa in dem i traktorsläpet igen.

Tillbaka hem och fodra och stänga in djur – och sedan kunde vi tända grillen. Purjolöken och fiberdukarna får vänta tills i morgon. Det är lugnt och fint på landet.

2 kommentarer

  1. Agnets Boström Ask

    Det blir aldrig ett enformigt liv på landet. Ha det gott i solen. Vi ses efter midsommar

  2. Ylva Lundin

    Nej så är det Agneta! Tack för lånet av Lasse idag. Ha en trevlig semester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑