Virkeshög med eget liv

Vi har en verkstad som vi är ganska nöjda med – på det stora hela. Verktygen är det ordning på. De hänger på sina krokar – oftast. Övriga pryttlar som muttrar, gångjärn, handtag, kilar, brickor, ikea-rester, häftklamrar m.m. börjar det också bli ordning på. Vi sorterar dem i gamla godisburkar och skriver på vad de innehåller. Riktigt färdiga är vi inte än men vi ser framför oss hur det ska bli.

Värre har det varit med virkeshögen med brädor, reglar, stumpar, listor och annat av trä. Vi har gång på gång försökt for ordning men efter ett par dagars arbete så ligger allt i en enda hög igen. Man letar efter en bräda och drar i den ena korta stumpen efter den andra tills man tröttnar och går och hämtar en jättelång bräda i vårt virkesförråd som man sågar av bara för att nästa dag hitta den perfekta brädan i virkeshögen på verkstadsgolvet. Vi har ett riktigt virkesförråd med långa brädor och reglar i men på verkstadsgolvet samlas allt det där som blir över. Det är allt från tvåmeters reglar till 60 cm långa brädstumpar. Vi har inte kommit på någon riktigt bra lösning och ibland har golvet varit så fullt av virke mellan sågarna så man har fått stå ovanpå för att såga. Det är naturligtvis inte riktigt bra ur säkerhetssynpunkt. Man ska inte slarva när man håller på med cirkelsågar.

Igår när vi började rensa ut utrymmet ovanför verkstaden blev det klart för oss att vi aldrig kommer att använda tratten som de använt för att hälla ner säd från övervåningen till nedervåningen. Om tratten försvann så skulle virkeskatastrofen på verkstadsgolvet kunna få sin lösning.

Idag revs så tratten. Det försvårades en del av att virkeshögen låg under så vi var tvungna att kliva på den för att komma åt att riva. När tratten väl var borta byggdes, av virke som redan låg i högen, en ställning där virke kan sorteras in. För att motverka att allt hamnar huller om buller även i framtiden gjorde vi fem avdelningar för reglar, brädor, lister, spontat, och övrigt. Allt som är kortare än 70 cm la vi på golvet under ställningen med kortsidan ut så det blir lätt att hitta. Golvet sopades och sågen som stått i vägen  direkt innanför dörren kunde flyttas in så att den inte längre står där man vill passera. Just nu känns det som om letandets dagar är över. Får se om det varar mer än en vecka.

5 kommentarer

 1. Christina

  Det gør det IKKE! Med mindre naturligvis, at I er meget mere disciplinerede end os …?

 2. Ylva Lundin

  Då kan vi nog glömma det vi med! Chansen borde vara större nu i alla fall men vi får se. Det som kanske kan hjälpa upp det lite är att vi ofta är fler som jobbar på gården. Då man inte vill att gäster ska skada sig är det troligare att det blir städat.

 3. Farfar Lennart

  Helt fantastiskt!
  Tänka sig att ni inte hittade något användningsområde för sädestratten och att ni inte prövade att sälja den på blocket eller nostalgispara den!
  Och vad bra det blev med förvaringshyllorna.
  Det blev ordning på torpet!
  Lennart

  • Ylva Lundin

   Sädestratten var ett minne blott när vi fick ner den. Den var så väl spikad så det inte gick att få ner den utan att ha sönder den fullständigt. Annars hade vi kanske hittat något användningsområde för den. Nu får vi återanvända skivor och brädor istället.

 4. Agneta

  Precis så ska det se ut! Gott jobb har ni gjort. Så länge det nu varar….. Lasse kanske hälsar på en stund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑