En gård för omställning

Styckning

Onsdag kväll var det dags för styckning av de tre kropparna som hängt i källaren sedan i lördags. P1120162De vägde mellan 19,5 och 21,5 kilo urtagna och flådda så det var stora lamm. Det har tydligen haft bra förutsättningar våra lamm med parasitfria beten hela säsongen så de har vuxit till sig bra. P1120164De har varit upphängda på specialgjorda pinnar trädda mellan benen i bakbenen. Det blev en lite rörig vecka på gården eftersom vi samtidigt som vi slaktar och styckar lamm håller på att riva ut vårt kök, eftersom det börjat falla sönder.

Mats var på besök igen för att även lära oss att stycka. P1120166Slaktkroppen lades på bordet och en del fett i bukhålan avlägsnades. P1120195Sedan skar vi ut filéerna som sitter innanför revbenen längst med ryggraden. P1120200På lamm är filéerna väldigt små men det var roligt att få ur dem separat i alla fall.P1120196Slaktkroppen delades sedan i tre delar med hjälp av kniv och köttsåg. Den bakre delen delas sedan i bakbenen som blir stekar. Delen framför stekarna skärs till grytbitar. Mellandelen styckas till revben och till lammsadel. P1120177Överflödigt fett och hinnor avlägsnades. Ibland styckas sadeln till lammkottletter men vi valde att ha dem hela. Hade vi haft en bandsåg så hade vi kanske delat dem men nu kändes det lättare att göra dem till hela lammsadlar. P1120181Den främre delen på varje lamm består av bogstekar, nacke och övre ryggraden samt revben.P1120182Revbenen sågades av och delades med hjälp av kniv och hammare. P1120188Frambenen på varje lamm blev antingen bogstekar eller så skar vi loss köttet från benet till grytbitar. P1120207Lammnacken delades av från de bitar som sedan styckades till lammkottletter. Alla småbitar maldes till lammfärs. 
P1120211Allt fett sparades undan för att bli fågelmat.

P1120227I kväll har vi ätit lammfiléer med potatisgratin och vitlökssmör. Tillagade på en tvåplattors spis på golvet i gästrummet.

Gott!

2 kommentarer

  1. Mimmi Skarrie Elmquist

    Mycket imponerande! När kan ni börja sälja kött?

    • Ylva Lundin

      Nästa år kommer vi, om allt går vägen, att kunna sälja lite lammkött. Vi kommer i så fall att sälja hela/halva lamm. I år hade vi ju tur med lamningen och fick 11 lamm på fem tackor. Fem tacklamm behöll vi, tre bagglamm sålde vi till avel så det blev bara tre kvar till slakt. Men om vi har lika stor tur nästa år så får vi runt 20 lamm. Då lär det bli minst 10 till slakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑