Inlägget innehåller en del bilder som vissa kan ha svårt att se. Välj själv om du vill läsa vidare.

I lördags var det dags för lammslakt. Eftersom vi fick elva lamm varav fem var tacklamm som vi behåller för att utöka vår fårflock och tre bagglamm blev sålda till avel så hade vi bara tre bagglamm som skulle slaktas i år. Eftersom vi äter kött så tänker vi att det är bra om vi har varit med och sett ”hur kött blir till” men vi tänker också att det kan vara bra att lära sig att avliva djur under kontrollerade former om vi måste göra det akut någon gång. I framtiden när vi har fler lamm att slakta kommer vi förmodligen att anlita ett slakteri men det känns  bra att djuren får dö på gården utan stress. Våra lamm är vana vid att följa efter en hink med havre så vi började med att locka ut alla tre bagglammen till en fåll. P1110942Vi har aldrig slaktat lamm förut så därför bad vi Mats Andersson om hjälp. Han kom och hade med sig en slaktbänk, bra knivar, bultpistol och upphängningsannordning. P1110958Han började med att lugnt och sakligt gå igenom hur slakten skulle gå till. P1110962Sen tog vi ut ett lamm i taget ur fållan och avlivade det. Det går till så att man först bedövar djuret med en bultpistol i pannan och sedan snabbt skär av halspulsådern så att djuret inte behöver lida. Sedan avlägsnar man huvudet. P1110964Vi lade sedan lammet på slaktbänken och gjorde ett snitt i buken. P1110971Där är det viktigt att man är försiktig så man inte skär för djupt så att inälvorna skadas. P1120035Skinnet ska sedan dras av nedåt sidorna tills man kommer till benen. P1110974Då gör man ett snitt från benets böj ned mot buken och viker av skinnet från benet. P1110975När man frilagt benet så gör man ett snitt vid böjen och knäcker av benet vid leden. P1110983Man gör likadant med alla fyra benen. P1110984Sedan tar man av skinnet ner runt ändtarmen och så skär man loss ändtarmen så att man sedan kan dra loss den tillsammans med alla inälvorna. P1110985När man öppnar bukhålan är det väldigt viktigt att man är försiktig. Kniven läggs på två fingrar med spetsen uppåt och så för man fingrarna framåt och låter kniven följa med. P1110986Det gick lättare än vad man kunde tro.P1120015När inälvorna är frilagda försöker man få med sig ändtarmen och alla inälvor ner i en slaktback framför lammet.  P1110994När man kommit så långt hänger man upp slaktkroppen i bakbenen och drar av resten av skinnet. Många hänger upp slaktkroppen med en gång innan de börjar dra av skinnet. P1110999Det är tungt att dra av skinn av slaktkroppen. P1120003Det sitter fast rätt så hårt. P1120041Därefter bar vi undan kropp nummer ett till källaren där de ska hänga några dagar. Lamm ska hänga 35-40 dygnsgrader vilket betyder att om det är 10 grader varmt så ska det hänga i tre och ett halvt till fyra dygn. Sedan var det bara att ta sig an nästa lamm.

Det var inte utan vånda att slakta. Det känns när man avlivar ett djur. När väl djuret blivit en slaktkropp går det lättare även om hantverket är svårare.

När man fött upp lamm själv blir man rätt så ödmjuk inför vad de ger en. Till skillnad från slaktkroppen så ska inälvsmaten inte hänga. Vi bestämde oss för att även ta tillvara inälvsmaten direkt. Njurar, hjärta och lever tillsammans med tungorna sparades därför. Carl Butlers lammkokbok kom väl till pass. P1120059Hjärtat blev en pastasås som var väldigt god. P1120058Njurarna frästes tillsammans med lök. Lite speciell smak som nog kräver tillvänjning.P1120060Levern ugnsbakades fast det var inte någon i familjen som gillade den tyvärr. Möjligen Jonas som gillar kalvlever. Tungan kokades och blev till smörgåspålägg. Det kommer att ta ett tag innan vi vänjer oss vid att äta inälvsmat.