Våra lerklinade väggar i badrummet var rätt snygga som de var men efter att konsulterat diverse klokare människor bestämde vi oss för att trots allt måla dem. Eftersom vi vill att väggarna ska kunna buffra fukt och sedan släppa ut fukten i luften igen fick det bli äggoljetempera.

Att måla med äggoljetempera är inte svårt men ganska annorlunda. Man kan köpa färdigblandad äggoljefärg men de flesta köper nog pulver som är en blandning av olika pigment som ger den färg man bestämt sig för. Fördelen med att köpa färdigblandat pulver är dels att du vet vilken färg du får men också att du kan måla med samma färg igen ifall du behöver laga eller snygga till någonstans.

Vi har tur som har Färgmagasinet i Alingsås. Företaget drivs av Daniel och Marita Kindblad och de har öppet efter överenskommelse. De är väldigt hjälpsamma och berättar gärna om kulörer och tekniker.

De säljer både färgpulver men också alla tillbehör och redskap som du kan tänkas vilja ha samt även den fantastiska boken Jordens Färg skriven av Milis Ivarsson och Frida Hafvenstein på Av Jord.

Vi berättade vad vi skulle måla och hur stor yta det rörde sig om så hjälpte Daniel och Marita oss att räkna ut vad vi behövde. Daniel tog sig också tid att gå igenom målartekniken.

Du kan köpa varje pigment för sig och blanda till din egen färg men då är det svårt att återskapa samma kulört om du inte är mycket noga med att skriva upp exakta vikter för varje kulör.

När vi kom hem la vi grundfärgpulvret i blöt i vatten över natten. Det kan ligga i en bunke med tätslutande lock länge men det är viktigt att ha koll på vikten så man kan hälla på extra vatten till ursprungsvikten ifall något vatten skulle dunsta. Vi skulle bara ha det stående över natten så det var inte stor risk för det.

På påsen står den information man behöver och noggrann beskrivning finns i hjälpredan som vi fick med.

Dagen efter knäckte vi äggen i en skål så vi fick önskad mängd som angavs på påsen. Hellre ett ägg för mycket än ett för lite. Därefter hällde vi i samma vikt linolja som vad äggen vägde. Ägg och linolja mixade vi till en jämn smet med en stavmixer.

Därefter hällde vi i pigmentvattnet och blandade tills vi hade en färg. Det var mycket räknande och vägande till att börja med eftersom vi inte behövde hela påsen färg. Räknar man med att använda en hel påse så är det bara att följa instruktionerna men ska man blanda en mindre mängd behöver alla ingredienser räknas om. Det kändes lite osäkert eftersom vi aldrig målat med äggolja förut.

Först målade vi två lager med en grundfärg. Här har jag börjat till höger i bild och färgen torkar snabbt. Jag har inte haft kafferast men färgen torkar snabbt så det syns ganska tydligt hur jag har målat. I detta skede är det lätt att få lite panik.

Sedan var det dags för vår kulört som heter 10 juni 50. Alla de färdigblandade färgerna har namn efter datum och siffran efter är hur mycket vitt som är blandat i.

Äggolja stryks på med en platt bred pensel. Det är stor skillnad mot när man målar med linolja som får jobbas in. Äggolja ska flöda ur penseln och man ska inte gå tillbaka och försöka jämna ut. Det ser inte klokt ut till att börja med ens med färdigfärgen. Väggen blir flammig men det ordnar sig när det torkat och när man målat två lager.

Tanken med färgvalet var att få en varmare ton i badrummet. Rummet vetter mot söder och väster och vi tror att det kommer bli fint när ljuset faller in.

Det är en hel del kvar att göra men listerna som fattas runt fönstret är färdighyvlade och grundmålade även om de inte är uppsatta.

Mest jobb är det med rör- och avloppsdragning men det går sakta men säkert framåt och vi lär oss massor med nytt under tiden.