Arbetsdag på Spåretorp

Idag har vi varit på arbetsdag hos Jenny och Görgen på Spåretorp. Dagens uppgift var att ta ner tegelpannorna från ett ladugårdstak eftersom firman som ska sätta upp solceller kommer i morgon och sätter upp plåtar och solpaneler. Som alltid mycket givande, trevligt och nyttigt att träffa andra gårdsägare.

Huvuduppgiften för dagen var teglet. Drygt 1000 tegelpannor skulle lyftas ner från läkten och staplas på pall nere på marken. Vi samlades som vanligt klockan 10 för fika och genomgång och sedan var det bara att sätta igång.

De hade förberett genom att ställa upp en ställning, bygga en ränna och ställa fram pallar för lagring.

Den som håller i en arbetsdag ser till att planera vad som ska göras men sedan väljer man vilken uppgift man ska ta sig an. De som är höjdrädda behöver ju inte klättra högst upp på taket utan kan vara nedanför och ta emot pannorna .

Rännan var byggd på en stege som sluttade ner från byggställningen och slutade i en hög med ensilageplast.

Två liggande brädor och sedan påskruvade kanter så det blev lagom för en tegelpanna att åka emellan. En panna i taget och nästa ska inte skickas ner förrän den som tar emot har tagit bort föregående. Pannorna får bra fart och tyngden och skaderisken blir rätt stor om man skickar för fort.

Tegelpannorna sorterades så trasiga och skadade hamnade för sig. Övriga las på pall för att kunna flyttas med traktor senare.

På taket bildade vi en lagningskedja som langade en takpanna i taget ner till ställningen där rännan började. Vi hade en tanke om att bygga rännor även uppe på taket men den tanken övergavs då det gick snabbt med lagningskedjan som lätt kunde röra sig från ena till andra sidan på taket.

Att langa tegel gör också att man slipper gå omkring på taket så mycket vilket gör att riskerna blir färre. Det spar också på kroppen som dels slipper gå omkring och dels inte behöver hantera mer än en pannas tyngd i taget. De väger ganska mycket så så fort du ska bära en hög så blir det tungt.

Eftersom det var så väl förberett så kom vi igång snabbt och efter en del inkörning så löpte arbetet på väldigt effektivt.

11.40 var alla pannorna nertagna.

Då fick reservlistan med nya arbetsuppgifter komma fram. Några jobbade med att laga en vägg och spika upp ny panel.

Några fyllde igen stora gropar ute i paddocken och några fixade till taket och la i lite nya takspån.

Till slut var även de uppgifterna utförda och vi samlades i köksträdgården för ogräs finns det alltid att rensa på alla gårdar där man odlar något.

Tack Görgen och Jenny för en trevlig och välordnad dag. Fint väder fick vi också!

1 kommentar

  1. Kurt

    Väldigt många lantbrukare som nu sätter upp solceller, även om solceller på tak alltid är en kompromiss, men här verkade lutningen vara bättre än den är hos många andra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑