Vilken bredgrep ska man välja?

Odlar man i fasta bäddar och vill samarbeta med mikrolivet i jorden så behöver man ha en bredgrep. Med den kan du luckra jorden så luft kan komma ner innan du krattar till såbädden . Bredgrepen är inte till för att vända jorden utan du trampar ner bredgrepen och vrider den bakåt så att jorden spricker upp.

Odlar du enligt Market Gardening principer så är det inte något att tveka på – köp en! Odlar du för självhushåll så skulle jag inte heller tveka utan köpa en. Den har gjort mitt arbete så oerhört mycket lättare så jag kan inte tänka mig att vara utan min.

Men var noga med vilken du väljer!

Jag bredgrepar alla mina bäddar varje år. Det har gjort min jord luckrare och lättare att hantera. Mina bäddar är 16 meter långa och det tar mig cirka fem minuter att bredgrepa en bädd vilket innebär att jag bredgrepar drygt sju timmar om året. Vissa bäddar där jag sår om kan jag ibland bredgrepa två gånger om året så kanske används bredgrepen tio timmar per år.

Jobbet görs till största delen under april och maj när mycket annat jobb också ska ske så det är viktigt att få upp tempot och att utveckla en teknik som gör att kroppen belastas så lite som möjligt.

Nu för tiden kan jag få ner bredgrepen genom ett kraftigt tryck med foten. Från början när jorden inte var så lucker fick jag ofta vicka den fram och tillbaka och trycka flera gånger. Då gick arbetet långsammare.

En del byter fot för varje tryck men jag tycker det går lättare att byta efter cirka halva bädden.

Jag har köpt min bredgrep med sju tänder på Knalten av Pierre och Sonia. De importerar från Frankrike. Deras sjutandade bredgrep kostar 2950 kronor inkl. moms och är 75 cm bred. Tänderna är svetsade fast på ”baksidan” och böjda.

På Amazon kan du köpa billiga bredgrepar för strax över tusenlappen. En femtänders från Spear & Jackson med 54 centimeters bredd för 1119 eller en femtänders Fiskars med 50 cm bredd för 1512 kronor som exempel. Men det finns problem med dessa. Jag har inte ägt någon själv men testat andras och jag ser flera problem.

 1. Tänderna skruvas fast
 2. Bredden
 3. Tänderna är raka
 4. Det är inte alltid det är så bra garanti

Jag har också pratat med flera som börjat med någon av dessa billigare bredgrepar men sedan bytt till en från Knalten för den typen är så mycket bättre.

Jag blev faktiskt förvånad när jag första gången testade en av de billigare. Jag tänkte först att det skulle vara lättare då den bara har fem tänder och min sju men så var det inte. När jag jobbar med min bredgrep upplever jag att den är mycket lättare att få upp ur jorden. När jag har böjt den bakåt så drar jag utan att lyfta och så hamnar den på rätt ställe. Den med raka tänder fick jag mer lyfta ur jorden än bara dra bakåt så det blev jobbigare för armarna. De raka tänderna gör också att du inte får samma hävarmseffekt som med en bredgrep med böjda taggar.

En för smal bredgrep gör att arbetet tar mycket längre tid så du inte kan bredgrepa hela bäddens bredd i varje tag. Vi har även en smalare Knalten-grep men ska vi använda den i våra bäddar får vi gå två gånger i varje bädd vilket genast ökar arbetstiden med det dubbla. De säljer bredgrepar med tre, fyra, fem eller sju tänder.

Möjligen kan man ha nytta av en smalare bredgrep om man har riktigt styv lera men det har jag inte någon erfarenhet av. Men även då hade jag valt en av den typ som Knalten säljer med påsvetsade böjda tänder.

En gång gick skaftet av på min bredgrep men med fem års garanti så var det bara att höra av sig till Knalten så fick jag ett nytt.

Vikten på en sjutandars som min är fem kilo och det är ungefär vad de billigare femtandars väger också. Som så ofta så får man vad man betalar för. Köper man en billigare bredgrep så får man en sämre. Har du ont om pengar och inte odlar till försäljning så kanske du kan nöja dig med en billigare men pröva då aldrig en från Knalten för då kommer du att bli besviken på din egen.

Observera att detta inte på något sätt är ett betalt inlägg. Pierre och Sonia vet inte ens om att jag skriver det. Jag är bara så tacksam över att de ser till att odlarsverige får tillgång till riktigt bra bredgrepar som gör att fler småskaliga odlare orkar jobba vidare och förbättra jorden de odlar i.

4 kommentarer

 1. Kurt

  Man kan tillverka den helt från grunden, eller slakta ett par traditionella grepar och få ihop en bredgrep av dem enkelt

 2. Ylva Lundin

  Det kanske du kan Kurt – men det är inte något som alla kan. Det kräver ju att man kan svetsa och dessutom att man har tillgång till en svets. Dessutom är jag osäker på om du får rätt böjning på varje tagg och inte heller om du kan få rätt längd om du utgår ifrån en gammal traditionell grep. Har du prövat? Jag vet flera som byggt egna bredgrepar men de som odlar till försäljning har till sist ändå köpt en riktig då de är så mycket bättre än de hemmasvetsade. Jag bredgrepar 1360 meter bädd om året så jag vill inte ha någon som fungerar hjälpligt utan den bästa jag kan få tag på.

 3. Emma Vikström

  Håller med dig Ylva Knaltens bredgrepar är verkligen suveräna Bästa ever !
  Har även använt de med raka tänder men får inte samma kraft med dom.
  Hade precis som du haft en incident där ena handtaget gick av och Pierre och Soina skickade genast ett nytt handtag åt mig
  Jättebra kundbemötande 🥰

  • Ylva Lundin

   Kul att du också är nöjd Emma 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑