Det går ju ändå framåt – fast långsamt. Över hälften är gjorda och vi vill inte ge upp årets beting även om vi är väl sent ute. Nu blir det så att när något ”måste” ut i landet så blir det ännu en bädd gjord. Vissa fröpåsar kommer vi dock att få spara tills nästa år. Idag har vi gjort tre bäddar. Lite fusk kanske någon tycker men annars når vi inte vårt mål.

Började med att mäta ut var gångar och tre bäddar skulle vara. Grävde bort översta lagret med kvickrot och annat ogräs där gångarna ska vara. Körde iväg detta med skottkärra till ett område utanför själva odlingsområdet där vi tänker göra en vall som vi så småningom ska plantera buskar på som vindskydd. Rullade sedan ut tidningspapper på rulle fram och tillbaka över området. Det var vindstilla när jag började men ganska snart började det blåsa så jag fick parera med tyngder i form av stenar, redskap och gamla stolpar. La sedan tjockt med tidningar i gångarna och ett lager tidningspapper på rulle för att hålla det på plats. Där bäddarna ska vara täckte jag istället med kartong.

I gångarna mellan bäddarna vill jag ha något förutom tidningspapper. Helst hade jag velat ha ull i alla gångar men ullen är slut så jag fick ta vad jag hade till hands. I en gång blev det bark och annat som jag hämtade i vedboden. P1090935I andra gången blev det flisade äpplegrenar. P1090936I tredje gången blev det sågspån och halm. P1090937Man får helt enkelt ta det man har hemma.

På bäddarna där jag lagt kartong körde jag sedan ut fårbädden som har legat och brunnit i fårstallet. Ett tjockt lager på varje bädd. Sedan planterade jag ut gurkorna som höll på att bli för stora i gropar där jag fyllde med jord. ”Bäddade” runt plantorna med gräsklipp och la på en fiberduk så att de ska klara vinden.
P1090944Bara tio bäddar kvar att gräva i år.