Det var inte fel på mig

Jag har i ett tidigare inlägg beklagat mig över odling av sallat. Inget ville sig i år och jag blev allt mer förtvivlad. Att så brätte efter brätte med fröer och det inte kommer upp en enda planta trots att man följer alla goda råd om att så grunt, ställa sådden svalt, ställa sådden mörkt. Inget hjälpte. Men det var inte fel på mig och mitt sätt att odla. Nu har jag sått mina två favoritsorter Little Gem och Jericho samtidigt som jag har sått tre andra sorters sallat. Här ser ni ett brätte med Little Gem och brättet med Jericho ser precis likadant ut. Inte en enda planta. 

Här har jag sått Crispino samtidigt som de ovan och under exakt samma förhållande. Övriga brätten har också grott väldigt bra. Nästan inte en enda plugg tom.

Det måste helt enkelt innebära att de fröer jag köpt (i storpack) av Jericho och Little Gem helt enkelt var dåliga. Det är förödande när planterna inte är större än dessa och vi börjar försäljning till REKO-ring nu på torsdag följt av gårdsförsäljning på fredagen och premiär för Nolbygårds Matmarknad på lördagen. Vi kommer helt enkelt inte att ha någon sallat att sälja.

På sätt och vis så är det skönt att veta att det inte var mig det var fel på men samtidigt är det frustrerande när man helt enkelt får dålig leverans. Mina två favoritsorter är köpta från samma fröfirma medan övriga sorter är köpta från en annan firma. Nästa år ska jag så fler sorter samtidigt. Enda problemet nu är att plantorna är väl många – men sallat kan man knö ner lite här och där så det får lösa sig. Om en månad ungefär – DÅ ska vi sälja sallat.

4 kommentarer

 1. Helene

  Varifrån var det så dålig grobarhet?

  • Ylva Lundin

   Hänger ogärna ut den fröfirman då det är en av mina favoritfirmor. De hade nog bara otur.

   Vill du verkligen veta så kan jag skicka dig ett mail 🙂

   /Ylva

 2. Fredrik

  Vi fick inte heller någon fart på vår sallad i värmen i maj. Nu har vi gjort nytt försök med samma fröer och det funkar utmärkt nu när det blivit kallare. Läste att sallad ogillar temperaturer över 20 grader. Kan det vara problemet?

  • Ylva Lundin

   Tyvärr så kan det inte vara så då jag sådde om dessa sorter tillsammans med andra, ställde svalt och alla andra grodde men inte dessa – så tyvärr måste det vara dåligt frö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑