Det är ganska tufft att vara grönsaksodlare när våren dröjer på det här viset. Idag har vi för första gången kunnat jobba i bäddarna utomhus. De har varit täckta med plansiloplast vilket gör att det inte är för fuktigt under och dessutom kommer temperaturen snabbt upp under den svarta plasten.

Jag och min praktikant MajaStina har bredgrepat, rensat och krattat till sex blivande morotsbäddar.

Vi ska inte så sex bäddar morötter denna vecka men eftersom vi vill ha morotsbäddarna så ogräsfria som möjligt så anlägger vi alla morotsbäddar så fort det går på våren. Förhoppningsvis gror ogräset och så är vi av med de ogräsfröna när morötterna väl sås, gror och börjar växa.

I den bädd som ska sås först hinner vi bara med en falsk såbädd men i de övriga kommer vi att kultivera om två veckor för att ta död på de ogräsfrön som grott och för att riva omkring lite i jorden så fler ogräsfrön gror. Två veckor senare är det dags igen. Nya frön har grott och nya frön kommer att kunna gro. Ju fler falska såbäddar desto färre ogräsfrön som kan gro bland morötterna.

När morötterna sedan väl är sådda så flammar vi innan morötterna har grott för att ge morotsfröna ännu mer försprång. Morotsbäddarna är de bäddar där vi är mest noga med att få till en slät och fin bädd. När bäddar ska flammas och sås med såmaskin så tjänar man mycket på att ha en fin bädd. När man ska plantera ut plantor så är det inte lika noga. Det tar tid att lära sig att kratta en bädd snabbt, effektivt och ändå noggrant men med träning så går det allt snabbare för varje bädd.

När man lyfter på plasterna hittar man en del obehagliga överraskningar. Även om ni inte tror det så är det dags att börja bekämpa sniglar redan. Tyvärr.