Det här inlägget är till Emma som önskade sig ett nördinlägg om flismaskiner.

Det är dessutom ett bortglömt inlägg som inte blev klart. För drygt två år sedan!

Flismaskin, flishugg (eller som jag trodde att det hette – flistugg) finns i olika storlekar och modeller. Grannen har tagit ner rätt så mycket skog och då kom en enormt stor flishugg och tog hand om alla grenar och mindre delar av trädet och den kunde flisa dimensioner upp till 45 centimeters diameter. Motorn som drev den var på mer än 500 hästkrafter. Det är ganska vanligt numera att GROT, grenar och toppar, samlas ihop och flisas efter en tid när barren har ramlat av. Jag antar att flisen används till fjärrvärme.

För några år sedan köpte vi en begagnad kompostkvarn och det är väl den andra ytterligheten. Den dög inte mycket till och idag använder vi den bara till att sönderdela bröd till hönsen och biokol. Så fort man tryckte ner en gren som var tjockare än en centimeter så fastnade det. Helt värdelös fast å andra sidan så köpte vi den på loppis för hundra kronor så den har ändå varit värd sitt pris. Effekten är ungefär en kvarts hästkraft.

Med detta vill vi nog säga att innan man bestämmer sig för vad man ska köpa så bör man tänka igenom noga vad man vill ha flishuggen till. Ska den ta smala grenar på några centimeter så räcker det med en eldriven kompostkvarn. Se till att den har en motor på minst … svårt att säga. Köp en storlek större än du tänkte dig. Det blir mindre irritation på så sätt.

Ska flishuggen ta lite grövre dimensioner så kan man antingen välja en med trefasmotor eller en som drivs av diesel eller bensin. Eller en som man kopplar till traktorn. Då har huggen hela traktorns effekt att nyttja.

Fördelen med en eldriven är att du slipper använda fossil energi men nackdelen är att du inte kan ta med den upp i skogen.

Fördelen med en dieseldriven eller bensindriven är att den är portabel.

Vi valde att köpa en som man kopplar till traktorn. Det gör att vi är flexibla och enkelt kan ta med den upp till den plats där vi arbetar i skogen. När vi apterar stockarna så gör vi oftast fyra meters längder av dem som vi vill såga till virke, sedan kapar vi till tremeterslängder det som inte duger till virke men som ska bli ved och allt som är för klent för att det ska vara någon idé att kapa till ved går i flishuggen. Den tuggar i sig allt upp till 15 cm barrved eller 10 cm hårt trä som ek eller bok. Tratten är tillräckligt djup så att ingen kan få ner fingrarna till knivarna.

Det gör i sin tur att vi vågar släppa fram wwoofare och praktikanter.

Även om vissa glömmer hörselskydd ibland…

Att den klarar av såpass kraftiga dimensioner beror på att vi kan använda traktorns motor. Vi har små traktorer som kanske lämnar 40 hästkrafter på kraftuttaget. Att köpa en extra motor med den effekten kostar ganska mycket men nu kan vi använda en som vi redan har

Det går snabbt och gren efter gren försvinner ner i tratten. Det brötar dock en hel del så hörselkåpor är viktigt. Det vibrerar också så vi brukar använda vinterhandskar som är lite tjockare och så undviker vi att hålla på för länge. Det kommer fler dagar.

Vi har ett antal storsäckar som vi fyller med flis och när vi kör ner traktorn till gården igen så lyfter vi storsäckarna med pallgafflarna på frontlastaren. Smidig hantering som gör att vi kan producera mycket flis från vilken plats som helst och få den levererad till odlingarna, skogsträdgården eller var vi vill.

Det finns en brytpinne som går av om det hamnar en stor sten eller något annat som flishuggen inte klarar av. Den finns för att skydda traktorns växellåda som kan gå sönder vid ett tvärstopp. I början så gick brytpinnen av då och då och det var lite irriterande. Det blir ett oplanerat stopp och maskinen måste öppnas. Det är bara en bult men det ska ändå göras. Sedan ska brytpinnen bytas vilket också är enkelt. Brytpinnen är helt enkelt en 8 mm bult av normalkvalitet som finns i alla järn- och byggbutiker till en billig peng. Med tiden har vi lärt oss att varva maskinen ordentligt. Den ska snurra något högre än de vanliga 540 varv/minut som de flesta traktordrivna manicker ska ha. Högre varv ger betydligt mer rörelseenergi och då tvekar inte maskinen utan hackar snabbt sönder det mesta. Att hålla skären vassa är också bra, naturligtvis. Hittills så har jag bara behövt putsa lite med en slipskiva på en vinkelslip en eller två gånger per säsong.

Fettsprutan är också bra att ta fram någon gång om året. Det är det enda skötseln som har krävts hittills.

Så här ser flishuggen ut när den är öppnad för att byta brytpinne. Den roterande skivan ser inte stor ut på bilden men den är ganska kraftig och det är massan i den som gör att den är effektiv.

Ska man köpa sin flishugg på Blocket så bör man skriva in flismaskin, flishugg, flistugg för det är fler än jag som trott det heter något annat än av det gör.

För vår del så gav vi upp efter några år. Vi hade inte tålamod att vänta på någon begagnad till rimligt pris så vi köpte en ny som är tillverkad i Polen och heter RT-630 och säljs av Hallant.

Vi är nöjda. I alla fall sedan vi lärt oss att varva den ordentligt…