För tillfället är det lite rörigt i vårt hem. Vi renoverar eller bygger om i nio utrymmen samtidigt. Det är naturligtvis inte planerat men det blev så i alla fall. Idag har jag tagit mig in under trappan bakom vårt nuvarande badrum.

Ett av rummen som vi håller på med är nuvarande toa/badrum på bottenplan. För att kunna montera en vägghängd toalettstol i grannrummet behövde vi ta oss in under trappan. Där finns ett utrymme som vi inte kommit åt tidigare mer än, för ett par år sedan, när vi var nyfikna och borrade med ett dosborr för att se hur det såg ut.

Under denna vintern har vi öppnat ett hål som är stort nog för att kräla igenom. Väggen ska bort helt och hållet på sikt, men fram till dess behövs den för att nuvarande handfat och toalettstol ska ha något att hänga på. Idag kröp jag in och började röja bort bråte.

Så här såg det ut efter halva röjningen.

Utrymmet har måtten 140 x 180 cm. Höjden beror på var tumstocken placeras. Det går att stå i ena änden men det går knappast att ligga i andra änden. Det är absolut inget rum.

Tapeten har varit fin en gång i tiden. Lite oklart vem som skulle uppskatta den men det är möjligt att det här utrymmet gick att komma åt via en lucka innan toaletten byggdes på 80-talet.

Mössen har haft det bra i det här kattfria utrymmet. Gott om sågspån att pinka i, mineralull att bygga bo av och flera gångar till andra delar av huset via bjälklaget. Det verkar som att de har bott här länge. Städningen var påfrestande med stora mängder musbajs och den där speciella doften av muspink i sågspån. Lägg till spindelväv och trasig mineralull så förstår alla att det krävs en extra lång dusch efteråt. Minst fem kompletta musskelett hamnade i byggdammsugaren.

På vissa ställen var det tätat med cement eller liknande där golv och vägg möts. Anledningen till att jag tog mig in idag var att försöka sätta fast fästet till den vägghängda toan som ska sitta på andra sidan i vårt nya badrum. Röjningen och städningen tog dock så lång tid så det får jag fortsätta med en annan dag.

Det är intressant att riva i vårt gamla hus. På ett ställe fanns en fastgjuten tidningssida.

Efter lite pusslande så visade det sig att tidningen var Svenska Morgonbladet från den 9 maj 1945. En kristen dagstidning som fanns fram till 1958.

Två dagar tidigare, den 7/5 1945 hade Tyskland kapitulerat. Stalin ville ha en extra kapitulation i östra Berlin vilket skedde just den här dagen, 9/5 1945, för snart 79 år sedan. Vi har placerat alldeles för få tidningssidor på de platser där vi renoverar, det får bli bättring på det!