Ny hönsvagn

Vi har sedan tidigare en husvagn till hönorna. Vi gillar att ha höns och har bestämt oss för att utöka. Det känns bra att kunna producera ägg på ett vettigt sätt och vi har inte några problem att sälja alla vi får fram. För varje ägg någon köper ett ägg av oss så blir det ett fabriksproducerat ägg mindre sålt. Det känns extra bra.

Vi har köpt en gammal uttjänt husvagn från den lokala husvagnsfirman. Det är ett himla jobb att få ut all inredning innan vi kan börja inreda den så att det passar hönor istället för människor.

Inredningen är dock mycket lättare att göra den här gången eftersom vi gjort det förut och vet vad vi är nöjda med och inte.

Även denna gång bygger vi utrullningsreden. I dem lägger vi mattor vi köpt på Jula. Det är som astroturf men på Jula finns det en variant som har hål igenom vilket gör dem mycket lättare att hålla rena. Man kan köpa riktiga redesmattor på rulle men det säljs bara i stora rullar. De har också hål rätt igenom men förmodligen går Julas lika bra.

Nytt denna gång är att vi ska göra uppfällbara stegpinnar framför redena. Dessa ska hållas uppe av elektromagneter. På eftermiddagen när man är och hämtar äggen så fäller man upp stegpinnarna så att de täcker öppningen och sedan sätter man en timer på magneterna så att stegpinnarna fälls ner tidigt på morgonen innan hönorna vaknat. Fördelen är att man slipper att hönorna sover och bajsar i redena.

Vi har också kommit på ett annat sätt att bygga sittpinnarna på. Det blev mycket stabilare än vår förra konstruktion så den kommer att bytas ut mot en likadan som den här. I vår första husvagn hade vi inte heller uppfällbara stegpinnar men det ska vi montera dit nu.

En annan nyhet är att vi köpt timerstyrda lucköppnare.

Den löper i två spår som monteras på vardera sidan. Lucköppnaren sitter rakt ovanför och styrs antingen på tid eller på ljus.

Skälet till det är att vi inte kan gå och lägga oss förrän vi stängt om hönorna och vi kan inte stänga om hönorna förrän de bestämt sig för att det är dags att gå och lägga sig. I somras var de ute till halv tolv och då vill vi helst redan sova. Vi har beställt en lucköppnare till varje husvagn och idag byggde vi den ena av en skiva som vi rev ur husvagnen för några dagar sedan.

Vi har köpt de två lucköppnarna från England. Det är alltid lite nervöst att beställa från en okänd nätbutik men de hade mycket bra service och öppnarna ser ganska rejäla ut. Den heter Chicken Guard och kostar en dryg tusenlapp styck. En saftig summa men det är värt pengarna om vi kan lägga oss tidigare på kvällarna eller slipper bli väckta av en tupp i ottan.

Det går att driva dem med extern strömkälla men till att börja med så använder vi batterierna som följde med. Motorn ska ju bara arbeta en halv minut på morgonen och en halv minut på kvällen så kanske batterierna räcker ett tag..

Det går att ställa in den så att den stänger när det blivit mörkt men eftersom vi har monterat den inne i vagnen har vi ställt in den på att öppna kl 07.00 och stänga kl 23.30. Vi kanske går över till mörkerstängning så småningom.

Installationen var enkel. Det fanns en vettig manual på flera språk, däribland svenska. Svenska fanns även att välja som språk för menyerna i displayen. Än så länge känns det som en bra manick. Det ska bli spännande att se om den fungerar.

4 kommentarer

 1. Cilla

  Hej! Hur fungerar det där med elektromagnetiska stekpinnarna? Låter väldigt smart! Vad behöver man?

  • jonas

   Hej!
   Så som vi har byggt det så använder vi vanliga bilbatterier som vi laddar emellanåt. Den som har tillgång till vanlig ström kan välja lite friare men vi tycker att det funkar bra med 12 volt. Det går förmodligen att ha en transformator som ger 12 volt om ström finns
   När det gäller magneterna så kan man dels använda vanliga elektromagneter, som drar lite mer ström, eller degaussmagneter som drar mindre ström. Elektromagneten drar mer ström eftersom den måste vara aktiv under hela perioden som luckan ska vara stängd. Inget problem om det finns ström framdragen, det är låg effekt på elektromagneterna. Eftersom vi inte vill ladda batterierna onödigt ofta så använder vi degaussmagneter som är avsedda för 12 volt. Degaussmagneten innehåller två typer av magnet, en vanlig och en elektromagnet. Den vanliga magneten håller fast luckan hela tiden. När en timer slår på strömmen så aktiveras elektromagneten som har omvända poler jämfört med permanentmagneten. Det gör att så länge strömmen är påkopplad så tar de båda magneterna ut varandra och det finns inget magnetfält som håller luckan stängd. Vi har ställt vår timer på 5 minuter för att spara på batteriet.
   Det som behövs för att göra som vi har gjort är:
   -Bilbatteri (från skroten, fritidsbatterier är bäst om det finns)
   -Timer 12 volt. Inte jättevanligt med det finns på nätet
   Degaussmagnet 12 volt, även det finns för den som letar lite
   Lucka. Den ska ha någon form av gångjärn längst ner. Vi har en skruv i var ände men idag hade jag provat med ett pianogångjärn.
   Överkanten av luckan ska ”hänga ut lite” så att den öppnar sig själv när magneten stängs av. Det kan krävas lite tyngd på luckan för att den ska öppna sig. Vi har några franska träskruvar. Vi utgick från att bygga av pinnar. Nackdelen med det är att de kan skeva i sidled. Vi får sätta dit diagonalstag tror jag. Eller en bit tunn plywood för att styva upp lite.
   Kanske en smula kortfattat. Återkom gärna med fler frågor om det är otydligt.
   Jonas

   • Cilla

    Tack snälla för att du tog dig tid att förklara så bra! Frågorna kommer nog när/om man börjar 😊 Har du några bilder på detta?

    • Ylva Lundin

     Vi har ett påbörjat inlägg om detta… Kommer på bloggen så fort vi får tid. Just nu har vi högsäsong på i stort sett allt så timmarna vid datorn är för få.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑