För att få allt klart innan förodlingssäsongen kör igång så börjar det bli bråttom. Muren är klar och bottensyllen är tillsågad men muren behöver putsas först. Man ska inte putsa när det regnar men det gör det ju – nästan jämt. Igår putsade jag ovansidan på muren. Tanken var att den åtminstone skulle hinna bränna innan vi behöver lägga på bottensyllen. I värsta fall får sidorna putsas med bottensyllen på. Så var tanken.

Idag visade det sig dock bli uppehåll så jag gick ut tidigt i morse för att putsa resten. Gårdagens regn visade sig då ha förstört putsningen av ovansidan så jag fick börja med att göra om den.

Jag hade inte någon aning om hur man putsar men efter att ha sett Byggmax-filmer och en klämkäck norrman på youtube så visste jag åtminstone hur jag skulle försöka börja.

Blanda bruk är tråkigt även om man har maskin men efter att ha murat ihop alla lecablock har jag åtminstone fått lite kläm på hur konsistensen ska vara. Det är mer förlåtande när man murar än när man putsar så jag fick justera proceduren lite. Blir bruket för vått trillar det av och blir det för torrt så blir det svårt att stryka ut. Det tog ett par hinkar innan det satt.

Jag försökte jobba med två verktyg. En murarslev som jag slevade upp bruk med och en fyrkantig sak som jag inte vet namnet på.

Jag la bruket på det fyrkantiga verktyget och började nedifrån och drog uppåt.

Oftast blev det ganska bra men ibland blev det luckor som på bilden så då fick jag göra en gång till. I början trillade bruket ofta av men man lär sig efterhand och det blev mindre och mindre spill.

Jag har sett till att gräva undan en del utefter muren så jag kom åt lägre ner än markytan. Det är svårt att mura närmast jorden så det var bra. Jag vill inte att lecastenen ska titta fram längst ner men eftersom jag grävt undan så kom jag ganska långt ner.

Det svåraste är den övre kanten. Där var det svårt att få bruket att fastna. Antingen kom det för mycket eller för lite.

Det handlar mycket om lutningen på verktyget. Håller man det parallellt med muren så får man ofta med sig bruket men om lutningen är för brant så blir det inte tillräckligt med bruk.

Skarvarna mellan varje drag syntes väldigt tydligt men jag tog en fuktig murarborste och gick över med efteråt för att jämna ut dem.

Penseln hjälpte också till att jämna ut den övre kanten. Jag lät bli att putsa trösklarna för där vill jag ha någon form av sten att gå på.

Ju längre jag höll på desto bättre gick det och jag började se slutet på jobbet och kände mig väldigt nöjd. Då tog bruket slut.

Det blir till att fortsätta nästa dag utan regn när vi varit och handlat.