Idag var det dags att lägga bottensyllen på muren. Muren ska putsas också men vi kunde ändå göra klart delarna. Normalt bygger jag i furu och skruvar ihop delarna. Hörnen förstärks med vinkeljärn och det blir inte speciellt snyggt men funktionellt. Vi kallar inte ofta in hantverkare både för att vi gillar att göra saker själv och för att vi har så mycket andra investeringar vi vill prioritera men idag hade vi Magnus Jacobsson, tillika vän och granne från Trampverkstan i Knutstorp som hjälp. Magnus är van att arbeta med handverktyg så vår nyinköpta sänksåg fick stå tillbaka för en fogsvans. Bottensyllen och de stående reglarna liksom förbandet ska göras i ek och takreglarna ska vara i fur.

Eftersom växthuset är elva meter långt så går det åt flera ekstolpar på längden. Varje stolpe skulle först sågas så att den blev rak och sedan skulle hälften sågas bort 30 centimeter in så att stolparna kunde läggas omlott. I hörnen sågade vi bort hälften 10 centimeter in.

När vi sågat igenom stolpen till hälften så ritsade vi ut en linje som riktmärke och använde sedan yxa, träklubba, stämjärn för att få bort virket.

Ytan jämnades sedan till med handhyvel.

Magnus hade med sig egna handverktyg och de var till skillnad från våra egna rejält vassa och nyslipade.

Han hanterar yxan med van hand och precision.

Själv tyckte jag det var svårt att träffa precis där jag skulle så jag fick ibland övergå till stämjärn. När stolparna var klara bar vi ut dem till muren och la dem på plats. Ibland fick vi göra vissa justeringar för att det skulle passa ihop ordentligt.

Allt han inte bli klart men det är bara en stolpe kvar att fixa till. Nästa gång ska vi göra tapphål att fästa de stående reglarna i. Det är inte heller något jag kan än.