Tid är en bristvara på gården. Då gäller det att komma på saker som gör att man sparar tid. En syssla som, förutom att den stjäl tid, är väldigt tråkig är att avhärda plantor. Under alla år tidigare när vi odlat har vi burit ut och in plantor på våren för att de sedan ska klara av att bli utplanterade. Ut på morgonen och in efter en stund, lite längre dag för dag. Så var vi och lyssnade på Mandelmanns i Vårgårda en gång och de berättade att de hade haft en vagn som de körde ut och in i ladan. Det kändes som en smart idé men som ett tungt alternativ. Vi införskaffade därför en sjukhussäng på second-hand och gjorde om till plantkuvös förra året. P1090221Vi fick inget designpris för den men på det hela fungerade det ganska bra. Vi satte på bågar av VP-rör och täckte med fiberduk. Problemet var att blåsten gick hårt åt konstruktionen och fiberduken ”viftade” in över plantorna så vissa till och med gick sönder. Lutningen på VP-rören gjorde också att plantorna fick ont om utrymme på höjden i ändarna av sängen.

P1140473Eftersom det börjar bli avhärdningssäsong snart så byggde vi idag en ny konstruktion av läkt där fiberduken häftades fast på tre sidor. P1140472På den fjärde sidan hänger den lös men med en list fäst i nedre ändan. P1140476Det gör att det är enkelt att lyfta upp den sidan så man kan stå och arbeta med huvudet under fiberduken. P1140475

I botten ligger en skiva täckt med en presenning och sedan underbevattningsmatta. P1140477Det gör att man kan vattna direkt på mattan som håller fukten så att krukorna blir lagom vattnade. P1140478Först ut i år är purjolöken. Har sått hälften så många frön i år som förra året – men tror att det blir ungefär lika många bra plantor ändå. Man lär sig. Version två av plantkuvösen känns helt klart som en förbättring.