Under högsäsong så prioriterar vi stenhårt för att hinna med det som måste göras. Mycket väljs bort som vi egentligen vill ta tid till men som är mindre viktigt än annat. Djuren, wwoofarna, praktikanterna, grönsakerna och kunderna går före. Att blogga tycker vi är kul men tyvärr så har vi inte hunnit med alls i år. Vi bloggade fram till slutet av juli och sen kom ett inlägg i slutet av augusti och därefter har det varit tyst.

Inom omställningsnätverket har vi ett talesätt som lyder ”har vi inte roligt så gör vi det på fel sätt”. Det har funnits med oss under många år. Vi bloggar för att vi tycker att det är roligt och för att minnas vad vi gjort. När tiden är knapp så blir bloggandet lätt ett stressmoment och en börda istället för något som är roligt. Det vill vi inte ska hända så därför skriver vi bara när vi känner att vi har tid och tycker det är kul.

Vi ska försöka skriva några inlägg om vad vi har gjort under säsongen så småningom för det är inte så att vi har varit overksamma – snarare tvärt om.

Jonas har till största delen varit upptagen med att bygga om vårt värmesystem. Ny vedpanna, två nya kulvertar för värme, ny ackumulatortank (stor), ny ackumulatortank (teknik), ny hydrofor, tre nya expansionskärl, solvärmepaneler, nytt avlopp m.m. har tagit det mesta av hans tid. Det är inte klart än men när det blir det så kommer minst ett inlägg om det också.

Jag har till största delen varit upptagen med odlingen och med våra 15 wwoofare som kommit och åkt från 1 maj till 28 september. Det innebär handledning naturligtvis men också att de ska servas med fika och lunch fem dagar i veckan. Jag gillar verkligen att laga mat, speciellt senare på säsongen när jag har så mycket grönsaker som behöver tas om hand. Ändå känns det som en lättnad när sista wwoofaren har åkt hem och inga luncher eller fikor behöver förberedas och serveras. Nu släpper vi det fram till första maj 2024 och då kommer det kännas lika roligt igen.

En av våra wwoofare frågade en dag vilken säsong som jag tycker är den bästa och jag visste först inte vad jag skulle svara men efter en stunds betänketid insåg jag att alla säsonger är bäst till att börja med. Början på varje odlingssäsong, varje lamningssäsong, varje mustsäsong är fantastisk roligt men i slutet på varje säsong så vill man bara att det ska ta slut. Då är man mätt på det och har börjat se fram mot nästa. Det är en ynnest att få känna så när man tänker efter. Vi har hela tiden nya saker att se fram mot. Nästa vår när wwoofarna är på väg så kommer vi att längta efter dem igen.

I år har vi haft wwoofare från Nederländerna, Frankrike, Spanien, Tyskland, Österrike och Sydafrika. Den som stannat längst har varit här i två månader och den som stannat kortast har varit här i två veckor. Vi tillåter inte wwoofare som stannar kortare än två veckor och nästa år kommer vi bara att ta emot de som stannar tre veckor eller längre. Vi har nämligen under året sagt nej till över 60 wwoofare som bett om att få komma till Östäng. Så var det inte under pandemi-åren så då vågade vi inte ställa så stora krav men ny känns det som om vi kan göra det.

Idag åkte alla lammen till slakteriet och i morgon kommer fårklipparen så sedan får tackorna flytta in i stallet med tillgång till sin vinterhage. Det är också slutet på betessäsongen och början på något nytt. Nu kan man ta med sig kaffekoppen och sätta sig i halmen där det är lugnt och skönt med tackorna snusande i nacken.

På fredag lämnar vi ut årets köttlådor och veckan efter lämnar vi ut sista prenumerantkassarna och står på Torget för sista gången för säsongen. Den veckan kommer jag och Jonas att åka bort till Aspenäs Herrgård över dagen för att ha en utvärdering av säsongen innan den är helt över. Det är så lätt att vi alltid pratar om gården och att vi inte riktigt tar oss tid att analysera vår verksamhet ordentligt. Men den här dagen är det fullt fokus på att utvärdera säsongen och bestämma vad vi vill göra annorlunda nästa år. Det är alltid någonting vi vill justera.

Förra året när vi hade utvärderingsdag kom vi bland annat fram till att vi skulle avsluta Nolbygårds Matmarknad för att få möjlighet att ta lediga helger efter att vi varit uppbundna varje lördag i många år. Det hade börjat kännas som om det inte var roligt längre och det var ju det där med att om vi inte har roligt så gör vi det på fel sätt. I år har vi istället stått på torget i Alingsås på torsdag eftermiddag och det har blivit kanonbra. Nu ska det och allt annat analyseras så vår vi se vilka förändringar vi gör till nästa år.