Vår första wwoofare har åkt tillbaka hem till Nederländerna. Simone spenderade två veckor hos oss och trots den relativt korta tiden så hann hon göra många olika saker.

Så här års så är ett återkommande arbete att klyva och stapla ved. Egentligen ska all ved vara kluven innan påsk men det har vi inte lyckats med något år hittills. Många av våra wwoofare gillar vedklyven det är ett bra arbete att starta dagarna med men bara de dagar då vi inte har praktikanter.

Praktikantdagar när Jonas jobbar i stan så börjar vi allihop i odlingen. Ofta i växthuset med ogräsrensning eller skörd innan det blir för varmt där.

Men ibland hittar vi lite mer fysiska jobb, som att täcka gångar med flis även i odlingen och det kan vi göra även när vi har grönsakspraktikanter.

Men när wwoofarna och vi är själva blir det ofta andra typer av lite jobbigare jobb som att lassa av 100 hässjestörar och lyfta upp dem på vinden.

Stängsla eller vira in stängseltråd som inte längre behövs. När vi jobbar med ett större jobb ute på betet brukar vi passa på att fika där ute.

Både katten Glen-Pär och Rufus är promenadkatter och följer gärna med vart vi går. Störst chans att få smaka är hos wwoofarna.

Det är vackert ute i betesmarken och en svensk fika i hagen är något speciellt.

Stängslingen runt grönsaksodlingen har bättrats på. Det gamla alloxnätet var för klent men nu har vi fixat ett kraftigare.

På eftermiddagarna väljer wwoofarna arbetsuppgifter från wwooflistan och när ett jobb är gjort så stryks det. Det får gärna stå kvar så kommande wwoofare kan se hur mycket som blivit gjort. Här stryker Simone att hon har planterat fem cider-äppelträd.

Alla wwoofare gör en fågelholk som de själva sätter upp. För många är det ovant med arbete i trä och många av våra verktyg är nya men efter en kort introduktion så klarar de att göra ganska avancerade kreationer. Simones fågelholk är tänkt att se ut som en typisk nederländsk gammal byggnad som finns vid kanalerna.

De får själva sätta upp fågelholken där de vill att den ska sitta.

Simone valde också att plantera ut paprika och chiliplantor i växthuset och bidrog på många sätt till att maj månad trots allt blev mycket bra på Östängs Gård.