Plast är inget roligt material men extremt praktiskt. En av de viktigaste anledningarna till att vi använder plast är att det inte bryts ner lika fort som naturmaterial. Jag kan tänka mig att sandsäckar förr gjordes av juteväv eller kanske lin men när vi köper sandsäckar som ska hålla ner kålnät och annat så har vi köpt in plastsäckar.

Vi har lärt oss en sak, numera köper vi bara svarta säckar, inga vita. Vi lade märke till att de vita säckarna föll sönder efter något eller några år men att de svarta inte gjorde det. Ett samtal med vännen Lars som arbetat inom plastindustrin större delen av livet gav en trolig förklaring som inte bara gäller sandsäckar.

Plast bryts ner av ultraviolett ljus. Solljus innehåller ultraviolett ljus och det är därför som plast som är utsatt för solljus beter sig annorlunda än samma sorts plast som inte är i solen. För att göra plasten tålig för solljus tillsätts ämnen som ska skydda plasten. De ämnena kan delas upp i två grupper, en svart och en vit.

De svarta som skyddar plast är sot. I en väl kontrollerad förbränning med för lite syre bildas sot som sedan blandas i det som ska bli till exempel plastfibrer till en sandsäck. Det där är enkelt och fungerar bra men det är värre att skydda vit plast. Ämnena som tillsätts för att skydda vit plast mot ultraviolett ljus är betydligt dyrare än enkelt sot och framför allt, de förbrukas själva av det ultravioletta ljuset.

För att få lång livslängd på en vit plastpryl som ska vara i solen måste mer av det skyddande ämnet tillsättas och det kostar pengar. Ett exempel på den sortens påkostad vit plast är vägstolparna med reflexer som står längs svenska vägar. Vit plast med långt liv. Det hade varit billigare att sätta upp svarta stolpar men det finns ju andra nackdelar med svart plast i just det fallet.

Sotet bryts inte ner av ultraviolett ljus så den svarta plasten är svart mycket länge. Ingenting varar för evigt, även svart plast bryts ju ner så småningom av värme och kanske även av ultraviolett ljus. I dag, när vi får kollektiv ångest av att mikroplast impregnerar hela planeten så bör vi kanske leta upp ett nedbrytbart material som kan hålla trots fukt och solsken, det finns kanske?

Och om vi är hänvisade till plast så blir det svart plast för våran del.