Ikväll fick vi besök av Ecotopia Biketour som cyklar genom Europa varje sommar under tre månader. Deltagarna är från Frankrike, Canada, Turkiet, Belgien, Slovakien och Rumänien. De cyklar mellan 50 och 80 kilometer om dagen. De lagar mat på en hemmabyggd Rocket Stove som de eldar med pinnar och grenar som de hittar. Den behövde justeras lite.
Var och en har eget tält med sig och de turas om att laga mat och dra vagnarna med kokutrustning och mat. Det blir tung cykling som tär på krafterna.
Årets tur startade 18 juni i Köpenhamn och de räknar med att vara framme i Helsingfors i Finland den 18 september.
Eftersom vi väntar oväder i morgon erbjöd vi dem att sova i ladan i höet eller slå upp sina tält inomhus.
De som hade bra vattentäta tält slog upp dem i trädgården. Övriga var rätt glada över att få ligga i höet.
I morgon kommer människor hit bland annat från Omställning Alingsås. Då ska vi jobba ihop och umgås. Planen var att måla ladan men det får bli andra sysslor eftersom det kommer att ösregna. Trevligt med internationellt besök.
Om oss

Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard
Saknar ni våra grönsaker?
Vi har direktförsäljning samtidigt som vi lämnar ut förbeställda varor på REKO-ringen. Torsdagar jämna veckor kan ni komma till Nolhagaskolans parkering 18.00-19.00 och köpa grönsaker direkt av oss. I morgon kommer vi ha med oss vitkål, rödkål, grönkål, brysselkål, spetskål, morötter, rödbetor, polkabetor, jordärtskockor, palsternackor, purjolök, sallat, spenat, vintersquash, röd och gul lök, honung och äppelmust. Ingen förbeställning behövs!
#reko #grönsaker #direktförsäljning
2 dagar sedan
Ladda gärna ner den som en excelfil från vår blogg om du tror du kan ha nytta av den. Det kostar inget.
Kanske går du en utbildning i grönsaksodling eller också har du precis startat upp en egen odling?
Vi behöver bli fler grönsaksodlare i Sverige så om någon kan vara hjälpt av detta så känns det bra.
Jag gör alltid nästa års planering direkt efter att vi avslutat en säsong. Det är enda chansen att komma ihåg de eventuella lärdomar som vi gjort under säsongen. En vecka för mig själv i en stuga i Tylösand underlättar arbetet. Välbehövlig vila och tid för reflektion.
#marketgarden #grönsaksodling #såplanering
2 veckor sedan
Jag befinner mig på min årliga reflektionsresa i Tylösand. Huvuduppgiften är att göra nästa års odlingsplanering men det är också den här tiden på året som jag hinner läsa, promenera, lägga patiens och tänka. Sedan 2023 har jag läst en skrift från Jordbruksverket (flera gånger) och i dagens blogginlägg försöker jag beskriva hur de insikter denna skrift (och annan referenslitteratur) fått oss att förändra hur vi odlar på Östäng.
Ett något nördigt inlägg som förmodligen bara är relevant för ett fåtal med särskilt intresse för att utveckla sin odling.
#rotexudat #mykorrhiza #växtnäringsförsörjning #gröngödsling
2 veckor sedan
Öppen arbetsdag idag. En av årets bästa dagar! Så mycket gjort och dessutom så många trevliga samtal. Nya kontakter knöts och erfarenheter delades. Tack alla som kom och hjälpte till!
#gårdssamverkan
4 veckor sedan
Igår var vi och hämtade vår nya bagge på @lexbygard Nu ska han stå i karantän ett tag innan han får träffa våra sex tackor.
1 månad sedan
Öppen arbetsdag 19 oktober 10.00-16.00!
Alla är välkomna och vi inleder med gofika och genomgång och bjuder också på lunch.
Arbetet för dagen är i huvudsak att lägga odlingen i vila inför vintern. Ta in, ta bort och slutskörda vissa grödor. Det kommer att finnas gott om tillfälle till samtal om odling för den som vill. I år kan vi dock inte erbjuda brottning med fågelskrämmor men det finns gott om annat att brottas med.
Välkomna!
Anmäl gärna via mail så vi vet hur mycket fika och lunch vi ska fixa.
1 månad sedan
Varje år tar vi emot wwoofare från hela världen som stannar hos oss i minst tre veckor för att lära sig mer om hur man sköter en gård och odlar. Vi tar emot wwoofare från maj till och med september.
Senaste inlägget på bloggen handlar om årets wwoofsäsong. Att wwoofa är ett fantastiskt sätt att lära sig mer om hur vår mat produceras och få en större förståelse för hur en gård kan skötas. Kanske vill du wwoofa hos oss 2026? Vi tar gärna emot fler svenska wwoofare.
Ansöker gör du via wwoof-sverige.
#wwoof #livetpålandet
1 månad sedan
Lämna ett svar