thumb_P1130488_1024Eftersom vi är nya på nästan allt så prövar vi oss fram för att se vad vi trivs med. Höns var vi helt på det klara med att vi ville ha och renoveringen av hönshuset var därför en av de första sakerna vi tog tag i. Vi har ett stort hönshus som enligt KRAVS regler får rymma 90 hönor och enligt jordbruksverket 135. Det känns inte aktuellt över huvud taget eftersom vi vill att våra djur ska trivas med livet. Idag bor det bara fyra Lohmanhönor och en islandstupp i hönshuset. P1100793Vi hade även tre islandshönor i olika färger som vi tyckte mer om men de finns inte kvar längre. Vi är helt på det klara med att vi ska ha fler hönor men hur detta ska gå till kan vi inte riktigt bestämma oss för. Vi velar mellan att vilja ha en hobbybesättning renrasiga Islandshönor, till en besättning som kan innehålla vilka sorter och blandningar som helst till att skaffa oss en större besättning av Lohmanhönor för att starta upp äggproduktion som en del i att få inkomster från gården.

Renrasiga hönor kostar idag ofta 250 kronor styck och med tanke på den otur vi haft med våra Islandshönor så känns det som en väldigt dålig affärsidé. Hönor är inte som får eller grisar – de stryker med lättare. Speciellt som vi inte vill ha dem instängda utan vill att de ska gå fritt på gården. Igår fick de inte gå ut som vanligt eftersom vi på morgonen fick syn på den här lille gynnaren från köksfönstret. P1130446Värphybrider som de Lohman som vi har kan man köpa på ett företag som heter Lundhaga. De säljer hönor som är 14 veckor gamla för 81 kronor stycket och sedan ökar de i pris med 2 kronor per vecka fram tills dess att de är 18 veckor och kostar 89 kronor. Ska man starta äggproduktion i lite större skala så är det nog det man ska satsa på. P1100792Vi har ju fyra Lohman och de går omkring och trivs på gårdsplanen men de är inte särskilt personliga och inte heller speciellt trevliga. Ska man ha en hobbyflock så är de alltså inte det perfekta alternativet. Ska man däremot satsa på ägg så är de perfekta då de lägger ett ägg om dagen nästan året om.

Så ringde en kompis som skaffat sig en äggkläckare och erbjöd sig att kläcka fram kycklingar åt oss. Eftersom vi ändå inte har kommit till något beslut så sa vi ja till hennes erbjudande och nu har vi åtta dunbollar som vi får ta hand om. De är inte många dagar gamla men har redan börjat utveckla fjädrar. thumb_P1130484_1024En av dem var väldigt liten och klen när den föddes men kommer sig mer och mer och är nu lika pigg som de andra om än något mindre. thumb_P1130489_1024De är väldigt små och lätta med stora ögon. thumb_P1130478_1024De bor än så länge i vår hall med en värmelampa ovanför sig. De ska ha 37 grader i buren och sedan ska vi sänka 2 grader i veckan tills de är fyra veckor. Därefter ska temperaturen hålla 18-20 grader tills de är 8 veckor gamla och kan flytta ut i hönsgården. Där kan de inte gå ihop med de vuxna hönorna från början utan vi får inrätta en speciell avdelning för dem tills de vuxit till sig. Sedan får vi se hur det går. Lohmanhönorna har inte varit speciellt snälla mot islandshönorna hittills så vi får se hur det blir. Kanske blir det två helt separata flockar genom att vi får dela upp hönshuset.

På sikt vill vi ha fler höns och ha dem ute på markerna i mobila hönshus. Dels för att de gödslar, dels för att de äter ohyra.

Anmälan om fjäderfä till Jordbruksverket måste göras om man har mer än 350 hönor. Har man fler än 50 hönor så måste äggen märkas. Har man färre än 50 hönor så räcker det om man anger namn och adress. Det innebär att vi sätter första siktet på att hålla oss under 50 hönor för att få så lite krångel som möjligt.

Vi vet än så länge inte hur många hönor vi har eftersom det kan vara många tuppar bland de åtta små söta kycklingarna. Det kommer också dröja  väldigt länge innan de här börjar att ge oss några ägg men då ser vi fram mot gröna, blå, vita och bruna ägg. thumb_P1130490_1024