Misslyckande

Att som stadsbo flytta ut på landet och bli lantbrukare är en stor utmaning. Det känns ibland som om vi tagit oss vatten över huvudet men vi försöker se det som om vi går i skolan och lär oss efter hand. Ofta tänker vi på hur det hade varit om vi var uppväxta på ett lantbruk eller om vi hade gått på lantbruksskola. Många misstag och misslyckanden hade nog kunnat undvikas då. Samtidigt så är det en utmaning att inte behärska det vi ger oss in på – och vi gillar utmaningar även om vissa misslyckanden känns värre än andra. Vi behöver vinterfoder till våra får. Vi har aldrig tidigare sysslat med sådant utan bara försökt läsa oss till. Ni som följer vår blogg vet att vi i somras tog in löshö eftersom vädret var så fint ett par dagar så det torkade även utan att vi hässjade det. Höet har räckt fram till veckan innan jul. Då fick fåren det allra sista. De har gillat hö men grova strån har de ratat och dragit ut i ströbädden. Det gör att vi har en väldigt hög ströbädd som kommer att bli täckmaterial och odlingslimpor nästa säsong.

P1120694Vi tog också in en del ensilage. Vi har en balpress för småbalar. Anledningen till att vi gillar hö är att det känns fel att förbruka så mycket plast. Samtidigt så vet vi att det kommer komma år då vi inte har möjlighet att ta in löshö på grund av vädret. Därför tänker vi att kombinationen är bra. Löshö i första hand och ensilage när det inte fungerar. Eftersom hö kan börja mögla senare på säsongen så fick fåren äta upp höet först. När höet nu var slut så var det dags för ensilaget. Men det blev en besvikelse. Bal efter bal som vi öppnade var möglig. Bara att kassera. P1120703

Den här balen var helt klart värst medan andra bara hade lokala angrepp på ett enstaka ställe. P1120704

De flesta balarna har bara mögel i ändarna. Det känns lite konstigt eftersom där är fler plastlager än på sidorna. P1120701

Möglet kommer förmodligen av att vi snålat med plasten. Det krävs förmodligen fler lager plast. Det är lätt att misströsta men nu vet vi det till nästa år. Får försöka se våra misslyckade ensilagebalar som en resurs istället. De kommer att bli täckmaterial under bärbuskar och annat under nästa säsong.

P1120691Det vi lyckats bättre med i år är hamlingen. Våra lövknippen är populära och äts helt rena från löv. Oftast ger vi fåren löv när vi bråkar med en ensilagebal. Det är stressande med hungriga får som bräker, men ger man dem lite löv så kan man öppna och ta isär ensilage under tiden. Våra torkade nässlor har också varit populära så de är redan slut. Det får bli mer av det nästa år.

Våra små balar är i alla fall lätta att hantera. Man lyfter dem inte gärna själv men man kan lätt rulla dem på egen hand och lyfta dem på två man. Stora ensilagebalar däremot får man vara fyra personer om man vill rulla dem om man inte använder hävstång eller traktor. Nu blir det ändå den stora sorten resten av vintern. Vi har tur som har kontakt med dem vi köpte fåren av så vi kan köpa ensilage av dem. Vi vet från förra säsongen att de har bra foder. Till nästa säsong är dock målet att klara av att skörda tillräckligt med vinterfoder.

7 kommentarer

 1. Viktor Sander

  Tycker nästan det ser ut som svampmycel på balarna, men svårt att se. Hade ju varit himla kul om det kom ostronskivling på dem 🙂

  • Viktor Sander

   Men hoppas att det går bättre med förvaringen nästa år, väldigt intressaant läsning i varje fall. Tack för att ni delar med er! (P.S. Näär man svarar på en kommentar går det knappt att läsa texten man skriver)

   • Ylva Lundin

    Hej Viktor! Det hade ju varit trevligt med svampmycel 😉 Vi är medvetna om att det knappt går att läsa kommentarerna – men vi lyckas än så länge inte göra något åt det. Vi har försökt men misslyckats även med det.

 2. Ylva

  Det där med dåligt foder är.fruktansvärt tråkigt!

  Jag körde 8 lager plast på mina balar. Det satt också max antal knivar i pressen. Sedan gäller det att se till att inte fåglarna pickar hål på dem.
  Om det inte var hål i dem kanke möglet beror på dålig ensilering pga dåligt pressade balar eller för torrt gräs vid balningen.

  Sedanvill jag tipsa om att inte ha balarna stående på den platta sidan utan liggande. Om man då skär av plasten på halva balen är det mycket lättare att få loss ensilage vid fodring.

  • Ylva Lundin

   Tack för kommentaren. När du säger att du kör med 8 lager. Betyder det då att balen snurrar 8 ”varv” eller att det är 8 lager tjockt över allt? Gräset var inte för torrt utan väldigt fuktigt. Kanske beror det på dålig pressning eller också på för få lager. Vi lät balen snurra 10 varv – men det blir ju inte 10 lager tjockt över allt. Vi får kolla till nästa år.

 3. Ingela

  Hej!
  Vi har småbalar hö samt inplastade stora balar till hästarna. Storbalarna har 8 lager plast, och gräset är torrt som vanligt hö. De är mycket hårt pressade. Ju hårdare pressat. desto bättre kvalitet har jag hört. Storbalarna är jättefina när vi öppnar dom, torrt och dammfritt. Förutom en dock, fåglarna hann picka hål på den innan vi fick på ett nät som skydd över balarna. Intressant att höra hur det går för er! Själv är jag gift med en bonde som har lite större koll på skörd, foder m.m.

  • Ylva Lundin

   Det är väl så vi borde gjort. Gift oss med en bonde som har koll 😉 När man säger 8 lager menar man då att det är 8 lager överallt? Eller är det 8 varv? Jag blir inte klok på vad som menas. Men det känns som om felet nog kan ligga i antingen för löst pressade balar eller för löst sträckt plast. Vi får pröva oss fram och se om vi kan få bättre pressning och bättre sträckning till nästa år. Vi har ju haft våra små nätta balar inomhus i ladan under tak så vi har inte haft problem med fåglar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2023 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑