Äntligen har våra kycklingar blivit hönor och börjat värpa. Det har tagit väldigt lång tid men idag hittade vi ett ägg i ladan som inte såg ut som de ägg vi brukar få. Inne i hönshuset hittade vi sedan vår svarta höna i ett av redena.
Vi använder kattlådor som värpreden eftersom de är lätta att göra rent. Hönorna verkar gilla dem.
Vi vet ännu inte hur många grönvärpare vi har. En av dessa har i alla fall lagt ett ljusgrönt ägg.
Den svarta hönan har lagt ägget nere till vänster, en av de vita hönorna ägget till höger och det större ägget är ett av våra vanliga. Vi hoppas att vi har tre grönvärpare men det får vi nog veta inom de närmaste dagarna.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard
På studiebesök hos Magnus på @trampverkstan där alla maskiner drivs av fot eller handkraft. Magnus kan ta fram nästan vilka profiler som helst. Vi har till exempel fått hjälp att skapa kopior av golvlister och dörrfoder som finns kvar i vissa rum på vår gård så vi kan ersätta lister från 70 och 80 talet.
Magnus demonstrerade och sedan fick vi själva pröva. Det är något visst med gamla hantverk.
#byggnadsvård #trähantverk
1 dag sedan

Pilkoja på gång. Första steget mot en ny yta på gården. Spännande att se utvecklingen framöver. Designen är gjord av två generationer på gården gemensamt. Första steget på en framtida generationsväxling.
2 dagar sedan

En dag med detta goda gäng på @trampverkstan. Solsken dessutom. Nu laddar vi för kvällens Glada Grisen. #denpengafriapubenpåöstäng
4 dagar sedan

Det växer i förodlingen. Köldtåliga växter bor nu mer i ett bubbelplasttält i glasväxthuset som har nytt tegelgolv av återvunnet tegel. #odla #grönsaker
1 vecka sedan

Som vanligt så är det överfullt i förodlingen trots att vi planterat fyra bäddar i tunneln och burit ut 16 brätten med det mest köldtåliga till bubbelplast-tältet. Inga fler nätter med minusgrader nu tack. Vi vill kunna bära ut alla brätten nu när ljuset är tillräckligt för att odla utan lampor.
1 vecka sedan


Sedan en tid tillbaka har vi slutat köpa yoghurt, halloumi och fetaost och gör istället vår egen yoghurt, grillost och salladsost. Vi har turen att ha en ekologisk mjölkbonde i byn där vi kan köpa mjölk.
Vi slipper massa onödiga förpackningar, vet att djuren har det bra och vi vet att det inte är några tillsatser eller konstigheter i.
När vi flyttade ut till gården fanns det sex mjölkbönder i kommunen. Nu finns det bara tre kvar och två av dem lägger snart av. En enda mjölkgård kvar i kommunen!!!
Samtidigt kommer jordbruksverket med nya regler för alla som vill hålla djur i liten skala (hobby). Reglerna för bland annat yta för djuren blir mycket strängare. Jordbruksverket själva säger att det är för att när man håller djur i liten/icke kommersiell skala så behöver vi inte väga in samhällsekonomin så då kan vi ha strängare regler. Men var det inte nu vi skulle öka beredskapen och stärka den svenska livsmedelsproduktionen?
#mejeri #småskaliglivsmedelsproduktion #resiliens #ost #vadhållerdepåmed
1 vecka sedan

Löpankor är som sötast efter en vecka. ❤️
2 veckor sedan

Den pengafria puben - Glada Grisen slår upp sina portar för första gången 2025 den 22 mars klockan 17-23.
Ta med något du tycker bör finnas på en bra pub och kom som du är. Lokalen är ouppvärmd så vi rekommenderar flera lager långkalsonger och tröjor så du inte fryser. Det spelar inte någon roll om du känner oss eller om vi aldrig har träffats - alla är välkomna!
Känner du att du vill ha mer information om vad det här egentligen är så ta del av en artikel vi skrev i vår favorittidning @tidningenater. Finns på bloggen och till bloggen finns det länk i bio.
Ingressen låter så här: Tanken är enkel. En pub där man inte säljer någonting utan lokalen öppnas upp för de som vill komma. Var och en tar med sig något man tycker behövs på en pub och så skapar man den tillsammans. Inga pengar byter ägare. Kanske blir man bjuden på något att dricka av någon som tagit med sig det – fast det kan man inte veta på förhand. Kanske blir man inbjuden att
spela ett spel som någon har haft med sig eller att smaka på något ätbart. Inget går att veta förrän efteråt.
Välkommen!
2 veckor sedan

Lämna ett svar