Äntligen har våra kycklingar blivit hönor och börjat värpa. Det har tagit väldigt lång tid men idag hittade vi ett ägg i ladan som inte såg ut som de ägg vi brukar få. Inne i hönshuset hittade vi sedan vår svarta höna i ett av redena.
Vi använder kattlådor som värpreden eftersom de är lätta att göra rent. Hönorna verkar gilla dem.
Vi vet ännu inte hur många grönvärpare vi har. En av dessa har i alla fall lagt ett ljusgrönt ägg.
Den svarta hönan har lagt ägget nere till vänster, en av de vita hönorna ägget till höger och det större ägget är ett av våra vanliga. Vi hoppas att vi har tre grönvärpare men det får vi nog veta inom de närmaste dagarna.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin här.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Med start 16 juni står vi på Alingsås matmarknad varje torsdag vid stora torget i Alingsås mellan 14:00 och 18:00. Välkomna!
Instagram: ostangs_gard

När jag var på kurs gjorde våra duktiga praktikanter i ordning bäddarna i växthuset. Vi har sått morötter, betor, rädisor, spenat och planterat ut spetskål, vitkål, majrova, kålrabbi, pak choi, sibirisk bladraps, sallat och sedan tidigare växer här spenat, vintersallat, vitlök och persilja. Nu vill vi inte ha mer frost🥶
2 veckor ago

Denna vecka har vi tillsatt kompostmaskar i vår Johnson-Su kompost. Temperaturen har sjunkit så nu kan de börja jobba. #johnsson-su #kompost #maskar
2 veckor ago





I två dagar har jag varit på en Eldrimnerkurs i Kisa. Nu har jag två årsförbrukningar med sylt och marmelad med mig hem. Så mycket spännande människor och spännande smaker. Klar favorit hos mig blev en tomatmarmelad smaksatt med chilli, ingefära, citron och flingsalt. Bra hetta!
#mathantverk #eldrimner #hargodlarna #syltochmarmelad
2 veckor ago

Idag och i morgon är det Eldrimnerkurs hos @hargodlarna där Ann-Sofie lär oss att koka sylt och marmelad med eget pektin. Vi är sju deltagare och olika smaker och innehåll testas hej vilt. I morgon ska vi koka ännu mer och sen blir det smaktest av allas recept. Väldigt givande och tillåtande. Det ger definitivt mersmak. Lovar att skriva ett blogginlägg om allt jag lärt mig så snart jag hinner. Håll koll på östängsbloggen så kommer det där.
#egetpektin #syltochmarmelad #blåbärochchilli #eldrimner #lokalproducerat #mathantverk
2 veckor ago


Idag har vädret växlat utanför fönstret. 40 centimeter snö har fallit och jag har suttit inne i princip hela dagen och djupdykt i kvävets kretslopp, ledningstal, jordpartiklar och annat odlingsrelaterat med koppling till kemi. Det finns mycket att sätta sig in i och förstå och då är det rätt så skönt att snön gör att vårbruket måste vänta.
Du som odlar - var känner du att du skulle vilja förstå när det gäller kemin bakom ditt odlande?
#kallvår #inomhusjobb #odlingochkemi
3 veckor ago

Snart behöver de första plantorna planteras ut… vädret säger något annat. 🫣
3 veckor ago




De första sådderna växer på bra. Pak choi, vitkål, spetskål, sibirisk bladraps, sallat, majrova, chilli och paprika. Denna vecka sår vi tomater och rödbetor. Allt ska sedan ut i tunnelväxthuset. #odla #förodla #lokalmat
4 veckor ago

Magnus från @trampverkstan har hjälpt oss att handhyvla måttbeställda bröstlister till badrummet. Idag kvistlackar vi med schellack och grundmålar med linoljefärg. Sen ska de sättas på plats innan vi finputsar väggarna. #hantverk #handhyvlat #badrumiträochlera
4 veckor ago

Johnson-Su ökar i temperatur. Kul att testa en ny version av kompost. Hoppas att resultatet blir lika bra som det sägs att det ska bli. I så fall så kommer vi nog att lägga en Johnson-Su per år. Men det vet vi först om ett år.
#kompost #johnsonsubioreactor
4 veckor ago
Lämna ett svar