Förra året hade vi åtta bäddar kvar att gräva den 26 juli. Idag är det den 21 juli och vi har grävt klart årets beting på 24 bäddar. Vi ligger en månad bättre till än förra året. Det hade inte varit möjligt utan wwoofare.I måndags startade vi med att gräva årets sista fyra bäddar och idag har vi sått dem med mangold, morot och sockerärt.
Gångarna täcker vi med våta tidningspapper och halm för att hålla ogräset borta.
Vi passade också på att så en bädd med morot där vi slutskördat en omgång redan. Det går framåt även om det är väldigt mycket som inte fungerat i år. Mangolden, bönorna och sallaten är hårt ansatt av åkersnigel och kålen har fått en invasion av kålmal. Åkersniglarna gillar små späda plantor så när det gäller sallaten så är det bara plantor under petflaskor som klarar sig och ibland inte ens de. Ändå går det framåt. Det som inte fungerar i år är lärdomar som vi tar med oss in i nästa års odling. Vi kommer att så mycket mer i pluggbrätten så att vi har reserver att sätta ut när några plantor försvinner. Vi kommer att köpa mycket mer fröer så vi kan så in i luckorna och vi kommer att täcka kålplantorna med en gång och inte vänta tills de är invaderade med mal eller fjärilar.
Vi gillar inte kålfjärilar men vi gläds åt andra fjärilar som hittat till vår insektsträdgård. Där är fjärilsinvasionen välkommen.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin här.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Med start 16 juni står vi på Alingsås matmarknad varje torsdag vid stora torget i Alingsås mellan 14:00 och 18:00. Välkomna!
Instagram: ostangs_gard

När jag var på kurs gjorde våra duktiga praktikanter i ordning bäddarna i växthuset. Vi har sått morötter, betor, rädisor, spenat och planterat ut spetskål, vitkål, majrova, kålrabbi, pak choi, sibirisk bladraps, sallat och sedan tidigare växer här spenat, vintersallat, vitlök och persilja. Nu vill vi inte ha mer frost🥶
2 veckor ago

Denna vecka har vi tillsatt kompostmaskar i vår Johnson-Su kompost. Temperaturen har sjunkit så nu kan de börja jobba. #johnsson-su #kompost #maskar
2 veckor ago





I två dagar har jag varit på en Eldrimnerkurs i Kisa. Nu har jag två årsförbrukningar med sylt och marmelad med mig hem. Så mycket spännande människor och spännande smaker. Klar favorit hos mig blev en tomatmarmelad smaksatt med chilli, ingefära, citron och flingsalt. Bra hetta!
#mathantverk #eldrimner #hargodlarna #syltochmarmelad
2 veckor ago

Idag och i morgon är det Eldrimnerkurs hos @hargodlarna där Ann-Sofie lär oss att koka sylt och marmelad med eget pektin. Vi är sju deltagare och olika smaker och innehåll testas hej vilt. I morgon ska vi koka ännu mer och sen blir det smaktest av allas recept. Väldigt givande och tillåtande. Det ger definitivt mersmak. Lovar att skriva ett blogginlägg om allt jag lärt mig så snart jag hinner. Håll koll på östängsbloggen så kommer det där.
#egetpektin #syltochmarmelad #blåbärochchilli #eldrimner #lokalproducerat #mathantverk
2 veckor ago


Idag har vädret växlat utanför fönstret. 40 centimeter snö har fallit och jag har suttit inne i princip hela dagen och djupdykt i kvävets kretslopp, ledningstal, jordpartiklar och annat odlingsrelaterat med koppling till kemi. Det finns mycket att sätta sig in i och förstå och då är det rätt så skönt att snön gör att vårbruket måste vänta.
Du som odlar - var känner du att du skulle vilja förstå när det gäller kemin bakom ditt odlande?
#kallvår #inomhusjobb #odlingochkemi
3 veckor ago

Snart behöver de första plantorna planteras ut… vädret säger något annat. 🫣
3 veckor ago




De första sådderna växer på bra. Pak choi, vitkål, spetskål, sibirisk bladraps, sallat, majrova, chilli och paprika. Denna vecka sår vi tomater och rödbetor. Allt ska sedan ut i tunnelväxthuset. #odla #förodla #lokalmat
4 veckor ago

Magnus från @trampverkstan har hjälpt oss att handhyvla måttbeställda bröstlister till badrummet. Idag kvistlackar vi med schellack och grundmålar med linoljefärg. Sen ska de sättas på plats innan vi finputsar väggarna. #hantverk #handhyvlat #badrumiträochlera
4 veckor ago

Johnson-Su ökar i temperatur. Kul att testa en ny version av kompost. Hoppas att resultatet blir lika bra som det sägs att det ska bli. I så fall så kommer vi nog att lägga en Johnson-Su per år. Men det vet vi först om ett år.
#kompost #johnsonsubioreactor
4 veckor ago
Lämna ett svar