Idag har vi hamlat tre lindar. Det ska bli lördagsgodis åt våra får. De älskar verkligen torkat löv och det känns bra att kunna ge dem lite omväxling på vintern. I princip alla lövträd går att hamla och vi funderar på att börja hamla fler träd en de fem lindar som vi hamlar i dagsläget.  Två av träden är rätt  besvärliga och krävde höga stegar. Det var tre år sedan vi hamlade dessa träd sist och de har hunnit skjuta långa skott.  Sandra och Sandrine som inte är höjdrädda fick ta hand om dessa två. 

Ett av träden är sedan gammalt hamlat en meter ovan mark så det var lätt att ta ifrån marken. Isabella, vår praktikant och Lea hjälptes åt med det. 

Enligt våra wwoofare hamlar man inte träd i Frankrike. Jag vet inte om det stämmer men det känns bra att de får en ny erfarenhet med sig i bagaget. 

Trots att grenarna inte är mer än tre år gamla har en del av dem hunnit bli ca två centimeter tjocka så de fick ta i. 

Alla fem träden står precis framför vårt hus så det blir märkbart ljusare när de är hamlade. 

Löven butades ihop med balsnören. Buntarna ska vi hänga upp i ladan för att spara till vintern. Våra får brukar få ett par buntar varje helg under vintern. Det är många grenar att klippa av. Men innan lunch var alla träden klara. Vi har en gammal betesmark som växt igen och mer liknar en skog idag. Där ska vi ta bort de granar som mörkar ner och spara en del tall och lövträd. Vi har stängslat in skiftet och just nu går våra två baggar där. Vi ska se om vi hittar några lämpliga hamlingsträd där också. Det skulle vara fint med mer löv. Någon sa att man förr räknade med 200 buntar hamlat löv per tacka. Vi har inte fått ihop 200 buntar totalt så man förstår att man förr hade väldigt mycket fler hamlade träd.

Läs mer om hamling i länstyrelsens skrift.