Angereds Gård

Idag har vi haft besök av elever och lärare vid Market Gardeningutbildningen vid Naturbruksgymnasiet på Angereds gård. Det blev en förmiddag med rundvandring och en eftermiddag med bäddpreparering av alla 18 kålbäddarna.

I morse dök det upp tolv elever och två lärare. Det är andra året som utbildningen förlägger en dag hos oss för att eleverna ska få en bild av hur en verksamhet kan se ut. De gör flera besök hos olika odlare och idag försökte jag lägga vikt vid hur vi försöker skapa ett kretslopp på vår gård för att slippa köpa in så mycket insatsvaror utifrån.

Därför började hos fåren då de är basen i vår grönsaksodling. Turligt nog så hade säsongens första lamm fötts idag på morgonen. De har alltid en positiv inverkan på besökare.

Vi tittade på den 50 cm tjocka stenhårda ströbädden som om några veckor ska köras ut till gödselplattan. Sen tittade vi även på den komposterade ströbädden från förra året och i slutet på dagen fick de köra ut skottkärror med färdigbrunnen stallgödselkompost i kålbäddarna. På så sätt började och slutade dagen med fårens insats på gården.

Jag försökte ge en bild av att det på vår gård är väldigt mycket fler sysslor och arbetsuppgifter som ska skötas utöver själva grönsaksodlingen och att alla de ingående delarna behöver hänga ihop. Katterna hjälper till genom att fånga sorkar, ankorna med att äta sniglar och så vidare. Alla delarna är viktiga för att få systemet att fungera utan att vi köper in konstgödsel, gifter och massa andra insatsvaror utifrån.

Vi pratade mycket om olika komposter och odlingssubstrat och hur de eventuellt kan ersätta inköpt ”påsjord”. VI pratade mikroliv, näringsämnen, ogräsrensning, försäljning, stängsling och massor av annat.

Det blev många timmar där jag mest pratade på utifrån deras frågor. Som gammal lärare utan daglig kontakt med elever så är det trevligt att ha en åhörarskara som lyssnar och ställer frågor.

Efter lunch så hjälpte de till i odlingen. Vi började med att lyfta undan plansiloplasten och ta död på alla sniglar som satt under den. Sedan bredgrepade de var sin kålbädd. Skolan hade plockat med flera bredgrepar och jag hade lånat ihop några så vi hade gott om dem.

Eftersom vi koncentrerar gödslingen till kålbäddarna så är det mycket gödsel som ska ut men när man är många så går det fort.

Alla kålbäddar får komposterad fårbädd som grundgödsling på våren.

Gödslet myllades ner och sedan krattades bäddarna i ordning.

Eftersom den mesta kålen kommer att planteras ut så är det inte så viktigt att bäddarna blir helt släta men det är ändå bra om de blir relativt plana för att så mycket vatten som möjligt ska sippra ner i bädden och inte rinna av åt sidorna.

Efter två och en halv timme var 18 kålbäddar klara. Eftersom vi inte kunde jobba i odlingen förra veckan på grund av 30 centimeter snö så skulle 32 bäddar göras klara denna vecka för att komma ikapp planeringen. Där är det skönt att få hjälp med 18 av dem.

1 kommentar

  1. Ylva Engström

    Hur gör ni för att få ströbädden att kompostera bra över en säsong? Några knep eller bara lägga ut den på hög?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑